Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat sâmbătă, în marja Adunării Generale anuale a ONU, că recunoaşterea internaţională a talibanilor nu este analizată în prezent, transmite Reuters.

Talibanii patruleaza prin KabulFoto: AFP / Profimedia Images

Declarațiile sale vin după ce talibanii au nominalizat un trimis la ONU, creând o dispută asupra locului Afganistanului în organizaţia mondială.

"Problema recunoaşterii internaţionale a talibanilor la momentul actual nu se află pe masă", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.

Ministrul taliban de Externe Amir Khan Muttaqi l-a nominalizat luni pe purtătorul de cuvânt al grupării islamiste, Suhail Shaheen, ca ambasador al Afganistanului la ONU.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan luna trecută.

Ghulam Isaczai, actualul ambasador afgan la ONU, care reprezintă guvernul afgan demis de talibani, a cerut, de asemenea, să-şi reînnoiască acreditarea ONU.

Rusia este membră a unui comitet de acreditare al ONU format din nouă membri, alături de China şi Statele Unite, care se va ocupa de revendicările concurente asupra sediului ONU din Afganistan la sfârşitul acestui an.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că dorinţa talibanilor de recunoaştere internaţională este singura pârghie pe care alte ţări trebuie să o folosească pentru cere un guvern incluziv şi respectarea drepturilor omului, în special pentru femei, în Afganistan.

Când talibanii au guvernat ultima dată între 1996 şi 2001, ambasadorul guvernului afgan pe care l-au răsturnat a rămas reprezentantul ONU după ce comitetul de acreditare şi-a amânat decizia cu privire la revendicările rivale la locul Afganistanului. (News.ro)