Agenția Moody's a ridicat ratingul de credit suveran al Ungariei la Baa2 de la Baa3, pe fondul revenirii puternice a economiei după pandemie, anunțul fiind un avantaj pentru premierul Viktor Orban care se pregătește pentru alegerile de la începutul anului viitor, transmite Reuters.

Viktor OrbanFoto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia

Orban, ce mai longeviv conducător al țării de după regimul comunist, urmează să se confrunte cu cele mai echilibrate alegeri din ultimul deceniu.

Pentru a se pregăti de scrutin, Orban a direcționat spre alegători numeroase ajutoare, inclusiv returnări de taxe pentru familii în valoare totală de 2 miliarde de dolari, scutiri de impozite pentru tinerii angajați, subvenții pentru renovarea caselor și plăți suplimentare pentru pensionari.

Liderul naționalist a ridicat și nivelul campaniei anti-imigrație după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan și a devenit tot mai radical în ceea ce el spune că este o protejare a valorilor creștine în fața liberalismului occidental.

Viktor Orban a spus că revenirea economică permite cheltuielile suplimetare, în ciuda apelurilor venite de la banca centrală, care cere reducerea mai rapidă a deficitului bugetar.

Potrivit Moody's, recuperarea economică și prognoza pe termen mediu, pentru următorii ani, va ”sprijini consolidarea fiscală și povara datoriei guvernamentale”.

”În ansamblu, Moody's se așteaptă doar la daune limitate (in Ungaria) din cauza pandemiei de coronavirus”, se spune în comunicatul agenției de rating.

Potrivit ministrului de finanțe Mihaly Varga, economia va crește cu 7-7,5% anul acesta.

Revenirea economică a accelerat începând cu trimestrul al doilea al acestui an, ajutată de stimulii fiscali și monetari, care au dus la creșterea împrumuturilor pentru companii și gospodării.