Norvegia va redeschide total societatea începând de sâmbătă, a anunțat vineri guvernul, care pune capăt astfel restricțiilor anti-covid ce au limitat interacțiunile sociale și au afectat numeroase afaceri, transmite Reuters.

Elevi vaccinati la o scoala din Oslo (Norvegia)Foto: Heiko Junge / AFP / Profimedia

”Au trecut 561 de zile de când am introdus cele mai dure măsuri din Norvegia pe timp de pace (...) Acum a venit timpul să ne întoarcem la viața normală de zi cu zi”, a spus premierul Erna Solberg într-o conferință de presă.

Restricțiile rămase vor fi ridicate sâmbătă după-amiază, la ora locală 16.00.

Decizia de a renunța la distanțarea socială înseamnă că sectoarele cultural și sportiv își vor putea folosi sălile la capacitatea maximă, restaurantele se pot umple și ele, iar cluburile de noapte se redeschid.

Solberg a spus că primii trei pași ai planului în patru etape pentru renunțarea la restricțiile sociale și economice erau implementați, dar pasul final a fost amânat de mai multe ori din cauza îngrijorărilor privind rata de infectare cu coronavirus.

”Pe scurt, acum putem trăi normal”, a declarat premierul norvegian.

Aproximativ 76% dintre norvegieni au primit cel puțin o doză de vaccin contra Covid-19, 67% din populație fiind vaccinată complet.

”Mulțumesc foarte mult, Norvegia”, a mai declarat Solberg.