Camera Reprezentanților SUA a aprobat joi în mod covârșitor un nou ajutor de miliarde de dolari pentru a finanța scutul antirachetă "Iron Dome" al Israelului, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Textul a fost aprobat cu 420 de voturi contra 9 (opt democrați și un republican), în timp ce doi parlamentari democrați prezenți s-au abținut.

Acesta trebuie apoi supus votului final al Senatului, la o dată care nu a fost încă stabilită.

Statele Unite au participat în mod regulat timp de zece ani la finanțarea acestui sistem antirachetă.

Până la sfârșitul anului 2020, Congresul aprobase 1,6 miliarde de dolari cheltuieli pentru întreținerea și componentele „Iron Dom-ului”, având o susținere largă în ambele tabere politice, democrată și republicană.

Dar marți, acel nou ajutor de miliarde de dolari a fost scos brusc dintr-o factură bugetară din Cameră.

Potrivit presei americane, această decizie a fost luată sub presiunea anumitor oficiali aleși din aripa stângă a democraților, care au amenințat că vor vota împotriva legii finanțelor dacă va conține și această măsură.

Liderii partidului, care au o majoritate foarte fragilă, au spus imediat că fondurile vor fi aprobate rapid printr-un alt canal.

"Adoptarea acestui text reflectă marea uniune a Congresului, între cele două partide și cele două camere, în jurul securității Israelului", a declarat președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

„Ajutarea Israelului este vitală, deoarece securitatea Israelului este esențială pentru securitatea Americii”.

"Iron Dome este un sistem pur defensiv", a insistat ea, ca și cum ar răspunde la criticile democraților care se opun finanțării sale.

Premierul israelian Naftali Bennett a mulțumit Camerei după vot pentru „sprijinul său imens acordat Israelului și angajamentul față de securitatea sa”.