Un bebeluș de o lună a fost vaccinat „din greșeală” în Turcia împotriva Covid-19, dar se simte bine, a dezvăluit joi un medic care i-a urmărit evoluția, provocând agitație în jurul primului caz cunoscut de vaccinare a unui sugar din lume, relatează AFP.

Vaccin anti-covidFoto: Vito Corleone/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Un bebeluș de o lună a fost vaccinat din greșeală împotriva Covid-19 în iulie în loc să primească un vaccin împotriva hepatitei", a declarat pentru AFP Zafer Kurugol, specialist în boli infecțioase pediatrice de la Universitatea Egee, care continuă să monitorizeze copilul.

Potrivit doctorului Kurugol, medicul care a administrat vaccinul în regiunea Izmir (vest) a realizat imediat eroarea și a alertat autoritățile.

Bebelușul a fost supus mai multor analize, i s-a verificat inclusiv ritmul cardiac.

Plasat sub supraveghere medicală, medicii nu au identificat efecte negative după o săptămână.

"A părăsit spitalul așa cum a sosit, cu o sănătate perfectă. (...) Nici măcar nu a avut efectele secundare pe care le vedem uneori la adulți, cum ar fi febra. A continuat să fie alăptat fără nicio grijă", a spus dr. Kurugol.

Acum în vârstă de 4 luni, bebelușul continuă să fie examinat în mod regulat de către medic și este încă în stare bună de sănătate.

Analizele au arătat că a dezvoltat anticorpi împotriva Covid-19, a adăugat specialistul în boli infecțioase care nu a dorit să dezvăluie numele vaccinului administrat.

Două tipuri de vaccinuri sunt utilizate în prezent în Turcia, BioNTech-Pfizer și CoronaVac.