Un șef al spionilor ruși a acuzat joi Marea Britanie că minte și că încearcă să distragă atenția de la alte probleme după ce poliția britanică a spus că un al treilea rus suspect a fost identificat în tentativa de ucidere cu Noviciok a fostului agent dublu Sergei Skripal în 2018, relatează Reuters.

Serghei si Iulia SkripalFoto: Captura BBC

Atacul asupra lui Serghei Skripal, care a vândut Marii Britanii secrete ale Rusiei, a provocat una dintre cele mai mari tensiuni dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece, ducând la expulzarea a zeci de diplomați după ce Marea Britanie a dat vina pe Moscova pentru tentativa de ucidere.

În 2018, procurorii britanici au acuzat doi ruși de conspirație la uciderea lui Skripal și tentativa de ucidere a fiicei sale Iulia și a unui ofițer britanic de poliție.

Marea Britanie a declarat marți că un alt rus a fost acuzat (în lipsă) de atac, care a dus la moartea unei femei din cauza otrăvirii cu Noviciok și a declarat că cei trei suspecți sunt agenți de informații ruși.

Rusia a respins orice implicare, spunând că acuzațiile sunt propagandă anti-rusă.

"Aceasta este o încercare de a acoperi o altă minciună sau de a sprijini o minciună anterioară", a declarat Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) din Rusia, citat agenția de știri Interfax.

Serghei Narîșkin a declarat că mișcarea Marii Britanii a încercat să „distragă atenția publicului de la retragerea rușinoasă din Afganistan, a Statelor Unite și a aliaților săi”.

Talibanii au preluat rapid puterea în Afganistan în august, pe fondul retragerii haotice a Occidentului.

Ministerul rus de Externe a declarat marți că Marea Britanie folosește în mod deliberat cazul de otrăvire pentru a sabota relația Regatului Unit cu Rusia.