Preşedintele american, Joe Biden, a primit miercuri reprezentanţi ai aripii radicale din Partidul Democrat şi mai mulţi parlamentari de centru pentru a încerca să-i adune în jurul marilor sale planuri de investiţii şi cheltuieli sociale, notează AFP și Agerpres. Casa Albă a salutat întâlnirile "productive" şi "sincere" într-un comunicat dat publicităţii miercuri seară. Joe Biden "consideră că are de jucat un rol de unitate", declarase mai devreme în cursul zilei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Joe Biden, discurs la ONUFoto: Captura YouTube

"Suntem într-un moment decisiv în negocierile noastre", iar acest lucru necesită "un angajament mai mare din partea preşedintelui", a adăugat ea.

Potrivit unei liste de participanţi difuzate de Casa Albă, preşedintele a primit cele două grupuri separat.

În primul, reprezentanţi ai liniei de centru din cadrul Partidului Democrat, ca senatorul Joe Manchin sau senatoarea Kyrsten Sinema.

În al doilea, congresmeni mai radicali de stânga, conduşi de senatorul independent Bernie Sanders. "Mulţi americani şi-au pierdut încrederea în capacitatea guvernului de a acorda atenţie nevoilor lor", "Le vom da dreptate în deziluzia lor?", a postat el pe Twitter după reuniune.

În cele din urmă, Joe Biden a avut a treia întâlnire cu şefii partidului său în Congres: preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer.

În joc: nimic mai puţin decât viziunea economică şi socială a preşedintelui democrat.

Liderul de la Casa Albă a demarat un plan pentru dezvoltarea şi renovarea infrastructurii în valoare de 1.200 de miliarde de dolari.

El doreşte, de asemenea, să reformeze în profunzime sistemul american de protecţie socială, cu o avalanşă de cheltuieli care s-ar ridica la 3.500 miliarde de dolari.

Problema, pentru democraţi, este articularea dintre aceste două dosare.

Centriştii doresc să adopte fără întârziere planul privind infrastructurile, care este susţinut de unii congresmeni ai opoziţiei republicane.

Dar aripa radicală a democraţilor vrea să voteze mai întâi vastul proiect de reforme sociale, temându-se că "moderaţii" vor refuza să susţină acest dosar costisitor imediat ce vor fi obţinut banii pentru infrastructură.

În ce o priveşte, Nancy Pelosi a rămas evazivă cu privire la momentul votului sau voturilor: "Suntem în grafic", le-a declarat ea jurnaliştilor. "Suntem calmi, totul este în regulă şi în curând ne vom termina munca noastră", a mai spus preşedinta Camerei.