​Aproape 19.000 de migranți, majoritatea haitieni, sunt blocați pe coasta de nord a Columbiei, în așteptarea trecerii lor în Panama, potrivit AFP care citează o sursă oficială.

HotNews.roFoto: Hotnews

„La finalul unei misiuni de evaluare a crizei migrației (...), am putut observa că în prezent existau aproape 19.000 de migranți” în municipiul Necocli, în departamentul Antioquia, „în tranzit la granița către Panama”, a declarat Avocatul Poporului, Carlos Camargo. Acești migranți sunt „în mare parte haitieni”, a explicat Camargo pe Twitter.

De săptămâni bune, mii de migranți care încearcă să ajungă în Statele Unite prin America Centrală sunt blocați în acest mic oraș de coastă Necocli, pe coasta atlantică a Columbiei, unul dintre punctele de trecere pentru a ajunge în vecinătatea Panama.

Acest aflux încă constant s-a diminuat în 2020 datorită restricțiilor impuse de pandemia coronavirusului și de închiderea frontierelor. Dar, de la redeschiderea acestor granițe, Necocli, un oraș de 45.000 de locuitori, a văzut un flux nesfârșit de candidați la exod.

De la Necocli, acești migranți trebuie apoi să traverseze cu barca Golful Uraba, unde ajung în micul sat columbian Acandi, care se învecinează cu Panama.

Apoi încep, pe jos, traversarea periculoasă a Darienului, o junglă montană deosebit de ostilă și periculoasă. În zilele de trecere, fără acces la apă potabilă, aceștia trebuie să se confrunte cu șerpi, râpe, ploi tropicale și traficanții de droguri.

Cele două companii locale de transport maritim care efectuează traversările zilnice de la Necocli peste cei 50 de km din Golful Uraba nu pot compensa numărul de sosiri zilnice, creând un blocaj. Aceste două companii „continuă să vândă 250 de locuri migranților în fiecare zi”, a precizat Avocatul Poporului, responsabil cu apărarea drepturilor omului în cadrul guvernului columbian.

„Până în prezent, au vândut deja 11.500 de bilete până pe 13 octombrie. Un număr necunoscut de oameni nu a putut cumpăra bilete” și „unii au decis să traverseze Golful Uraba în bărci ilegale”, a explicat Camargo.

„Continuăm să monitorizăm această situație și să sprijinim populațiile de migranți pentru a ne asigura că drepturile lor sunt garantate, știind că acesta este un fenomen transnațional”, a subliniat el. Panama, conform unui acord cu Columbia, permite ca 650 de migranți să intre zilnic pe teritoriul său prin jungla Darien. Aproape 50.000 au trecut Darienul de la începutul anului.