Poliția ucraineană a declarat miercuri că pistele politice sunt cele pe care se axează în principal ancheta atacului asupra consilierului președintelui, Sergey Shefir, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Trei ipoteze principale” sunt studiate, a spus șeful poliției Igor Klymenko, enumerând pista unui atac legat de „funcțiile oficiale” ale domnului Shefir, cea a unei încercări de „a pune presiune pe liderii” ucrainenilor și cea a unei „încercări de destabilizare” a Ucrainei. În acest din urmă caz, este posibilă o „participare a serviciilor speciale străine” la atac, a spus el, referindu-se probabil la Rusia, adversarul geopolitic al Ucrainei.

Peste 10 gloanțe au fost trase spre mașina în care se afla principalul consilier al președintelui Sergey Shefir. Incidentul s-a produs în apropiere de localitatea Lesniki, la 5 km distanță de capitala Kiev, a precizat poliția, citată de Reuters și Kyiv Post.

A fost deschisă o anchetă pentru crimă cu premeditare.

În total, „s-au tras 18 focuri de armă spre mașină cu arme automate”, a declarat șeful procuraturii regionale din Kiev, Oleksiï Khomenko, citat de agenția Interfax-Ucraina.

Sergey Shefir, 57 de ani, nu a fost rănit. Acesta este considerat un apropiat al președintelui Zelenski, fiind șeful grupului de consilieri.