”Să mă salute pe mine trăgând din pădure cu focuri de armă spre mașina prietenului meu este un semn de slăbiciune”, a reacționat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski față de tentativa de asasinat a cărei țintă a fost principalul său consilier Serhi Shefir. ”Reacția noastră va fi una puternică”, a completat el, potrivit The Moscow Timesși Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

”Cine este în spatele acestui incident, sincer, nu știu. Cine sunt puterile implicate? Ar putea fi puteri interne, poate externe. Să mă salute pe mine trăgând din pădure asupra mașinii prietenului meu este un semn de slăbiciune”, a comentat președintele Zelenski, într-o declarație televizată, potrivit Reuters.

”Reacția noastră va fi una puternică”, a mai spus președintele citat de The Moscow Times.

"Acest incident nu va afecta direcția pe care eu și echipa mea am ales-o, aceea de a schimbării, a scoaterii economiei din zona gri, aceea a luptei împotriva infractorilor și a marilor grupări infulente financiar!”, a mai declarat președintele Ucrainei.

Peste 10 gloanțe au fost trase spre mașina în care se afla principalul consilier al președintelui Serhi Shefir. Incidentul s-a produs în apropiere de localitatea Lesniki, la 5 km distanță de capitala Kiev, a precizat poliția, citată de Reuters și Kyiv Post.

Consilierul, 57 de ani, a scăpat nevătămat, însă șoferul autoturismului a fost rănit.

Zelenski, care a câștigat alegerile în 2019 cu promisiunea de a elibera țara de sub controlul oligarhilor și de a lupta împotriva corupției, nu se află în țară, fiind prezent la lucrările Adunării Generale a ONU. Administrația sa a fost însă informată imediat asupra incidentului.

Shefir este un mai vechi colaborator al actualui președinte, de pe vremea când acesta juca într-un serial de comedie ce parodia viața politică din Ucraina.

De altfel, Shefir a produs și a scris scenariul serialului "Servant of the People” (Slujitorul poporului), serial în care actorul Zelenski interpreta rolul unui profesor care ajunge președinte, rol cea avea să-i aducă și succesul în viața politică reală.

Serialul a fost produs de compania "Kvartal 95" fondată de Shefir împreună cu fratele său, Boris, și cu Volodimir Zelenski în 2003.

Shefir s-a născut în orașul industrial Krivoi Rog și a studiat metalurgia, însă în studenție s-a reorientat către comedie împreună cu fratele său Boris și au început un popularul show KVN.