Un nou muzeu dedicat cinematografiei va fi inaugurat săptămâna viitoare, pe 30 septembrie, la Los Angeles. Muzeul a fost creat la iniţiativa Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din SUA, forul care decernează premiile Oscar. Are o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi şi este alcătuit din două clădiri conectate prin poduri din sticlă, oferind o privelişte panoramică înspre Hollywood Hills. În interior se află şi două săli de cinema, dar și expoziții cu obiecte de recuzită din filme celebre.

Muzeul cinematografiei din Los Angeles (sursa: twitter)Foto: Hotnews

Tom Hanks, membru în consiliul de administraţie al Muzeului Academiei Americane de Film, a spus că este important ca în Los Angeles, unde se află Hollywood, să existe un muzeu dedicat industriei cinematografice.

''Trebuie să celebrăm tot ceea ce acest oraş a oferit lumii şi tot ceea ce această formă de artă a adus lumii, conectând oamenii'', a declarat Hanks cu prilejul unei vizionări speciale destinate reporterilor.

”Filmul continuă să fie o artă magică care se adresează tuturor, oriunde s-ar afla'', a adăugat Hanks, potrivit Agerpres.

Sunt expuse obiecte de recuzită din filme celebre, printre care o pereche de pantofi roşii din ''Vrăjitorul din Oz'', sania Rosebud din ''Citizen Kane'', robotul R2-D2 din ''Star Wars'', alături de costume şi înregistrări video din filme.

Muzeul abordează şi controversele din industrie, cum ar fi lipsa istorică a diversităţii pe marele ecran şi mişcarea #MeToo, care a expus cazuri de hărţuire sexuală în lumea filmului.

Planurile pentru construirea muzeului au fost anunţate în 2012, când se preconiza inaugurarea în 2016, dar lucrările au fost amânate în mod repetat.

Proiectat de arhitectul italian Renzo Piano, muzeul este localizat în centrul Los Angeles, oferind o privelişte panoramică înspre Hollywood Hills.

”Este strălucitor şi nou şi gigantic şi este înţesat cu circa 125 de ani de idei şi visuri şi experienţe cinematografice semnificative'', a spus și actrița Anna Kendrick. ''Toată lumea care lucrează în industria filmului vrea să viziteze locul acesta''.