Ministrul lituanian al apărării le-a recomandat consumatorilor să evite să mai cumpere telefoane mobile chinezești și i-a sfătuit să le arunce pe cele pe care le au, după ce guvernul a descoperit că acestea au încorporate funcții de detectare și cenzurare a conținutului, transmite The Guardian.

Telefon XiaomiFoto: Lukman Azis, Dreamstime.com

Telefoanele vândute în Europa de compania chinezească Xiaomi Corp au încorporate mecanisme de detectare și cenzurarea a unor termeni cum ar “free Tibet” (Eliberați Tibetul), “long live Taiwan independence” (Trăiască independența Taiwanului) sau “democracy movement” (mișcarea democrației), a anunțat marți autoritatea privind securitatea cibernetică din Lituania.

Funcțiile de detectare și cenzurare ale software-ului telefonului Mi 10T 5G au fost dezactivate pentru piața UE, dar pot fi activate oricând de la distanță, se precizează în raportul centrului pentru securitate cibernetică.

“Recomandarea noastră este să NU mai cumpărați noi telefoane chinezești și să le aruncați pe cele pe care le-ați achiziționat deja cât de repede puteți”, a declarat reporterilor adjunctul ministrului de apărare Margiris Abukevicius.