Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi, la ONU, că Turcia va ratifica luna viitoare Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Intenţionăm să prezentăm luna viitoare parlamentului pentru ratificare Acordul de la Paris (...) înaintea conferinţei ONU privind schimbările climatice", care va avea loc la Glasgow în noiembrie, a declarat preşedintele Erdogan în intervenţia sa din cadrul sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU, relatează AFP și Agerpres.

Şeful statului truc a reamintit că ţara sa a semnat Acordul de la Paris, dar încă nu l-a ratificat "din cauza nedreptăţilor legate de distribuirea obligaţiilor şi împărţirea sarcinilor" în ceea ce priveşte reducerea emisiilor poluante.

Turcia, care a semnat Acordul de la Paris în aprilie 2016, consideră că ar trebui diferenţiate eforturile între diversele ţări industrializate, categorie din care face parte.

Turcia a fost grav afectată, asemenea altor state din bazinul mediteranean, de incendii de pădure urmate de inundaţii neaşteptate care au provocat o sută de victime şi daune mediului.

Această ţară este, de asemenea, afectată de o secetă persistentă.

Acordul de la Paris, semnat în 2015, a solicitat limitarea încălzirii globale cu mai puţin de 2 grade Celsius faţă de nivelul pre-industrial şi, în mod ideal, cu 1,5 grade Celsius.

Pe baza angajamentelor actuale ale statelor membre ale Acordului, ne îndreptăm spre o încălzire globală cu 2,7 grade Celsius, a avertizat recent secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a calificat drept catastrofală o astfel de perspectivă. Dacă traiectoria prezentă nu se va schimba printr-un efort comun, există un mare risc ca COP26 de la Glasgow să fie un eşec, a estimat secretarul general al ONU.

Conferinţa ONU va avea loc la Glasgow, în Scoţia, în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie.