Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat marţi că îl susţine pe Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru un al doilea mandat la conducerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a făcut apel la alte state să-i acorde sprijinul fostul ministru etiopian al Sănătăţii, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Invităm statele partenere să ni se alăture în nominalizarea lui Tedros ca DG" (Director general) al OMS, a afirmat Spahn, pentru Reuters.

Săptămâna trecută, surse care au dorit să li se păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Tedros va candida probabil fără rivali pentru un al doilea mandat la șefia OMS, pe fondul demersurilor de călăuzire a comunităţii internaţionale prin cea mai mare criză sanitară din ultimii 100 de ani, cu toate că nu este susţinut şi de propria ţară, Etiopia.

Tedros s-a aflat în fruntea OMS pe parcursul recentelor epidemii de Ebola, precum şi al pandemiei de COVID-19, rezistând criticilor din partea administraţiei fostului preşedinte american Donald Trump în sensul că ar fi "China-centric".

Aceste critici au fost reflectate marţi într-un editorial în Wall Street Journal împotriva unui al doilea mandat pentru Tedros. "Casa Albă se angajează în rele practici, evitând cooperarea cu aliaţii şi partenerii pentru a susţine o alternativă credibilă", a scris cotidianul citat.

Tedros, care conduce OMS din 2017, nu şi-a făcut cunoscute public planurile privind un al doilea mandat de cinci ani în fruntea organizaţiei, dar patru surse au indicat că este singurul candidat cunoscut. (Sursa: Agerpres)