Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a deschis o anchetă şi a prezentat scuze după divulgarea, din greşeală, a datelor personale a unor interpreţi afgani care au lucrat pentru forţele britanice şi care vor să se stabilească în Regatul Unit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit BBC, citat de News.ro, adresele de e-mail ale peste 250 de afgani care vor să vină din Afganistan în Marea Britanie au fost copiate din greşeală într-un e-mail al Ministerului Apărării, care le permite tuturor destinatarilor mesajului să le vadă numele, asociate adesea unor fotografii.

„Să spun că acest lucru m-a înfuriat este un eufemism”, a declarat Ben Wallace, care a prezentat scuze, într-o sesiune de interpelări în Camera Comunelor.

Ministrul a precizat că, după această eroare, un al doilea e-mail a fost trimis, prin care destinatarii sunt sfătuiţi să şteargă mesajul precedent şi să-şi schimbe adresele de e-mail.

O anchetă a fost deschisă, iar o persoană a fost suspendată, în aşteptarea rezultatului anchetei.

O serie de personalităţi politice au criticat Guvernul după acest incident, subliniind eventualele riscuri la adresa interpreţilor afgani care vor să-şi părăsească ţara după preluarea puterii de către talibani, luna trecută.

„Noi le-am spus acestor interpreţi afgani că le vom asigura securitatea, dar această scurgere de date le-a pus în mod inutil viaţa în pericol”, a deplâns, într-un mesaj postat pe Twitter, John Healey, însărcinat cu probleme de apărare în Partidul Laburist, principala formaţiune din opoziţie.

El pledează ca Guvernul „să-şi intensifice de urgenţă eforturile în vederea aducerii acestor afgani în deplină securitate în Marea Britanie”.

În tabăra conservatoare a premierului Boris Johnson, deputatul Johnny Mercer a denunţat, pe aceeaşi reţea de socializare, o „neglijenţă criminală” şi a estimat că aceasta îi va obliga probabil pe interpreţi „să-şi schimbe din nou locuinţele” în pripă, pentru a evita represalii.

În urma lansării programului britanic ARAP, în vederea aducerii în regat a personalului local angajat în Afganistan, aproximativ 60.000 de afgani au cerut să intre în acest program.