Un bărbat de 49 de ani a împușcat un casier la o benzinărie din Renania-Palatinat, în urma unei dispute privind purtarea măștii anti-Covid. Bărbatul s-a enervat că angajatul nu a vrut să-i vândă bere, pentru că nu purta protecție pentru gură și nas, a declarat procurorul-șef Kai Fuhrmann luni, la Idar-Oberstein. Suspectul a mărturisit ca respinge „măsurile Corona” și a dorit să dea un exemplu.

Benzinaria unde a avut loc crima din Idar-ObersteinFoto: Christian Schulz / AFP / Profimedia

Un mandat de arestare pentru crimă a fost emis împotriva suspectului german din districtul Birkenfeld, la tribunalul districtului Bad Kreuznach. Presupusul făptuitor a mărturisit că l-a ucis pe tânărul de 20 de ani cu un foc țintit în cap, a spus Fuhrmann pentru rp online.

În ceea ce privește motivul faptei, suspectul a declarat că situația în care se află din cauza pandemiei de coronavirus e pentru el „o grea povară”.

S-a simțit marginalizat, ostracizat și „nu vedea altă cale de ieșire” decât să dea un exemplu. Victima i s-a părut „responsabilă pentru situația generală, deoarece a aplicat regulile”, a precizat procurorul Fuhrmann.

Presupusa armă a crimei, alte arme și muniții au fost găsite și securizate de poliție în timpul percheziției la domiciliul suspectului, a spus Fuhrmann. Bărbatul care locuiește în Idar-Oberstein nu are permis de armă, iar proveniența armelor trebuie încă clarificată.

Fuhrmann nu a dorit inițial să furnizeze alte informații personale referitoare la suspect. Ancheta este in curs, a spus el, precizând că „mandatul de arestare a fost emis pe baza unei suspiciuni rezonabile de crimă cu motivație redusă”. Suspectul se afla acum într-un centru de detenție, fiind arestat preventiv.

Criminalul venise să-și cumpere bere de la benzinărie, dar nu purta masca

Potrivit anchetei preliminare, bărbatul intrase sâmbătă seara în incinta benzinăriei fără mască și așezase două pachete de câte șase beri pe tejghea, la casa de marcat. Ulterior a spus că a uitat masca. Casierul i-a arătat panoul cu cerința de mască - după care bărbatul a părăsit incinta și a ridicat mâna amenințător.

Suspectul a fost enervat de respingere, apoi a băgat un revolver în buzunar și a condus din nou la benzinărie, pentru a-l provoca pe vânzător, a relatat Fuhrmann, din declarația suspectului. De data aceasta purtând protecție pentru gură și nas, el a luat un calup cu șase beri și a mers la casa de marcat.

„Acolo și-a scos masca pentru gură și nas”, a spus Fuhrmann. Casierul l-ar fi somat din nou pe bărbat să respecte cerința de mască. Făptuitorul a tras apoi arma și l-a împușcat pe tânărul de 20 de ani. Fuhrmann a spus că suspectul a împușcat victima „țintit în cap, din față”.

Suspectul a fost arestat duminică dimineață, la sediul poliției din Idar-Oberstein. „Presupunem că a vrut să se predea”, a spus șeful poliției din Trier, Friedel Durben.

„Acesta este, cu siguranță, un caz special: nu am mai avut o astfel de faptă, care să sugereze o legătură cu masurile anti-Corona, nici la Trier, nici în statul Renania-Palatinat”.

"E un fapt incredibil, teribil, care s-a întâmplat aici în Idar-Oberstein", a spus primarul Frank Frühauf (CDU). În localitate este o stare de teamă. Acest lucru poate fi văzut și în marea îngrijorare a localnicilor. Mulți au depus flori și coroane la benzinărie. „Nu poți compara un astfel de act cu nimic. Va dura ceva timp, ca să trecem peste acest lucru ”, a spus el.