Statele Unite vor primi 125.000 de refugiaţi în 2022, un număr dublu faţă de anul în curs, pentru "a răspunde necesităţilor provocate de crizele umanitare din lume", a anunţat luni Departamentul de Stat, conform AFP.

Refugiati afganiFoto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

Preşedintele Joe Biden a creat o polemică în aprilie prin refuzul de a urca plafonul - aflat la un nivel istoric scăzut - de 15.000 de refugiaţi decis de predecesorul său Donald Trump. Confruntat cu criticile taberei sale democrate, Biden a majorat acest plafon la 62.500 de persoane care se pot instala cu statut de refugiat în SUA în 2021.

Prin anunţul de luni, el îşi respectă promisiunea de a dubla această cifră pentru anul fiscal 2022, care începe la 1 octombrie, primul an fiscal complet al mandatului său de preşedinte.

Acest program îi vizează doar pe refugiaţii selectaţi după mai mulţi ani de verificare a dosarelor lor de către agenţiile americane de securitate şi informaţii în taberele ONU din lume pentru a fi relocaţi în SUA. Este vorba în general despre persoanele cele mai vulnerabile, precum vârstnicii, văduvele şi cei cu dizabilităţi.

Joe Biden declara în februarie că programul va proteja şi membrii comunităţii LGBT.

Anunţul Departamentului de Stat intervine în contextul în care Statele Unite au evacuat mai multe mii de civili afgani în cadrul retragerii militare din Afganistan încheiate la 30 august.

"Un program de admisie solid este esenţial pentru interesele americane în materie de politică externă şi obiectivele sale de securitate naţională şi reflectă valorile fundamentale americane", a subliniat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, numărul de refugiaţi, persoane strămutate în interiorul ţării lor şi de solicitanţi de azil a atins un record de 82,4 milioane în 2020. (Sursa: Agerpres)