Washingtonul a criticat luni condiţiile în care s-au desfăşurat alegerile legislative din Rusia, câştigate de partidul preşedintelui Vladimir Putin, Statele Unite considerând că cetăţenii ruşi au fost „împiedicaţi să-şi exercite drepturile civice”, scrie Agerpres. Și Comisia Europeană consideră că acest scrutin s-a desfăşurat într-o „atmosferă de intimidare”.

Numarare voturi la alegerile din RusiaFoto: Maksim Bogodvid / Sputnik / Profimedia

„Alegerile legislative din 17-19 septembrie în Federaţia Rusă s-au desfăşurat în condiţii care nu au fost propice procedurilor libere şi echitabile”, a transmis într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

„Folosirea de către guvernul rus a legilor contra "organizaţiilor extremiste", "agenţilor străini" ori a "organizaţiilor indezirabile" a limitat puternic pluralismul politic şi i-a împiedicat pe ruşi să-şi exercite drepturile civice şi politice”, se mai arată în comunicat.

„Restricţiile guvernului rus, care au fost precedate de vaste eforturi pentru marginalizarea actorilor politici independenţi, au împiedicat de asemenea observatorii străini” să monitorizeze scrutinul, aminteşte purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat.

Prin urmare, mai notează acesta, Washingtonul îndeamnă Rusia să-şi „onoreze angajamentul faţă de comunitatea internaţională de a respecta drepturile omului şi libertăţile fundamentale”.

  • Partidul preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, a obţinut 49,85% din voturi după centralizarea rezultatelor din 99,69% dintre birourile de vot.
  • Este un rezultat mai slab faţă de ultimele alegeri, dar care se traduce pentru Rusia Unită în peste 300 din cele 450 de mandate ale Dumei de Stat (o majoritate de două treimi), astfel că partidul prezidenţial va putea să adopte legi şi să efectueze reforme constituţionale fără a avea nevoie să se alieze cu alte forţe politice.

UE denunţă o „atmosferă de intimidare” în alegerile parlamentare din Rusia

Alegerile din Rusia au fost „libere şi corecte”, a apreciat luni Kremlinul, în timp ce observatorii şi opoziţia au exprimat îngrijorări majore privind fraude electorale, inclusiv cu votul electronic, iar Comisia Europeană consideră că acest scrutin s-a desfăşurat într-o „atmosferă de intimidare”, notează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenţiei Interfax că în evaluarea preşedinţiei ruse alegerile au fost „destul de pozitive”.

Dar observatori ai organizaţiei Golos au inventariat mii de nereguli la nivel naţional în timpul scrutinului, iar echipa opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi vorbeşte despre „cele mai murdare” alegeri din ultimii ani.

Pe de altă parte, Peskov s-a arătat optimist cu privire la rezultatele obţinute de partidul preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită. „Partidul a avut obiectivul de a-şi apăra poziţia de lider. Acest obiectiv a fost cu siguranţă îndeplinit”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

În acest timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat la Bruxelles că „ceea ce am văzut în cazul Rusiei în ultimele zile este că aceste alegeri au avut loc într-o atmosferă de intimidare a vocilor critice şi independente”.

Totuşi, acest purtător de cuvânt comunitar, Peter Stano, a evitat să precizeze dacă executivul comunitar va recunoaşte rezultatul scrutinului din Rusia, întrucât, explică el, aceasta este o competenţă a statelor membre ale UE, care iau propriile decizii.

Germania s-a declarat şi ea preocupată de informaţiile venite din partea unor observatori independenţi şi politicieni ruşi de opoziţie despre presupuse neregularităţi la alegerile legislative din Rusia. „Acuzaţiile trebuie luate în serios şi clarificate”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

Guvernul german, adaugă Seibert, mai este preocupat de faptul că „presiunea în creştere asupra opoziţiei şi societăţii civile” înaintea alegerilor „a condus la o pierdere a diversităţii sociale şi participării democratice”.