Un ginecolog american a declarat în acest weekend că a încălcat noua lege a avortului din Texas, expunându-se la urmărirea penală care ar putea testa constituționalitatea acestui text în instanță, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un text de opinie publicat de Washington Post, Alan Braid explică că a făcut un avort pe 6 septembrie unei femei care „depășea noua limită stabilită de statul conservator” din sudul Statelor Unite.

Medicul, care are 45 de ani de experiență profesională, explică faptul că a acționat în conformitate cu „obligația sa de îngrijire” față de pacientul său și din respect pentru „dreptul ei fundamental” de a fi îngrijită.

"Știu foarte bine că ar putea exista consecințe juridice, dar vreau să fiu sigur că pariul Texasului, care încearcă să evite examinarea legii sale clar neconstituționale, nu funcționează", adaugă el.

Noua lege, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, interzice avortul - chiar și în caz de viol sau incest - odată detectată bătăile inimii embrionului, în jur de șase săptămâni.

Potrivit detractorilor săi, aceasta contrazice jurisprudența Curții Supreme a Statelor Unite care a recunoscut, din 1973, dreptul femeilor de a avorta atât timp cât fătul nu este viabil, adică la aproximativ 22 de săptămâni de sarcină.

În ciuda tuturor, cea mai înaltă instanță a țării a refuzat până acum să o suspende invocând „noi întrebări procedurale”.

Textul include într-adevăr o prevedere fără precedent: încredințează îngrijirea aplicării măsurii „exclusiv” cetățenilor, chemați să depună o plângere împotriva oricărei persoane suspectate că ar fi ajutat o femeie să facă avort după șase săptămâni de sarcină.

Această jurisdicție legală a făcut până acum dificilă intervenția instanțelor federale: avocații avortului dau în judecată în mod obișnuit procurorii forțelor de ordine, dar în cazul Texasului, nimeni nu trebuie să se sesizeze atâta timp cât nu a fost depusă plângere.

Prima plângere. Miza: ajungerea în fața Curții Supreme

Mărturisirea doctorului Braid ar trebui să facă posibilă ruperea acestui impas. Dacă este dat în judecată, poate contesta legalitatea legii și o instanță poate decide.

Luni, adversarii avortului au încercat să evite această cale. Grupul Operațiune de salvare a anunțat astfel că a optat pentru un apel în fața autorităților administrative pentru a le cere să revoce licența doctorului Braid, fără a activa noua lege.

Un fost avocat ieșit din baroul din Arkansas și condamnat pentru înșelăciune, a făcut acest pas, dar plângerea sa este formulată în termeni atât de fanteziști încât este greu de spus dacă are șanse de succes.

O altă cale legală a fost deschisă în paralel de guvernul președintelui democrat Joe Biden, care a depus o plângere direct împotriva statului Texas pentru încălcarea Constituției.

Toate acțiunile sale ar putea oferi Curții Supreme a Statelor Unite oportunitatea de a ajunge la fondul problemei.

Între timp, Înalta Curte, profund revizuită de Donald Trump, a fost de acord să examineze o altă lege, emisă de Mississippi, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Ea a anunțat luni că audierea așteptată cu nerăbdare va avea loc pe 1 decembrie, pentru o decizie care ar trebui să vină până în iunie 2022.