Corpurile neînsuflețite a patru persoane, aparent ale unor migranți, au fost descoperite duminică la granița dintre Polonia și Belarus, au declarat autoritățile celor două țări, pe fondul tensiunilor tot mai mari legate de problema migrației, relatează AFP.

Polonia, gard de sarma la granita cu BelarusFoto: Maciej Luczniewski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Câteva mii de migranţi, cei mai mulţi originari din Orientul Mijlociu, au forţat în ultimele luni frontiera între Belarus şi Uniunea Europeană, în Lituania, Letonia şi Polonia. UE vede în aceasta o formă de represalii din partea regimului de la Minsk faţă de sancţiunile europene.

”Astăzi (duminică) cadavrele a trei persoane au fost găsite în regiunea frontierei cu Belarus", au declarat polițiștii de frontieră polonezi într-un mesaj pe Twitter.

Cadavrele au fost găsite în trei locuri diferite. Aceștia erau „probabil imigranți ilegali”, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliției de frontieră Anna Michalska pentru agenția poloneză PAP.

La rândul lor, polițiștii de frontieră din Belarus au anunțat că au descoperit duminică corpul neînsuflețit al unei migrante irakiene la frontiera cu Polonia.

"Corpul unei femei aparent neslave a fost descoperit la un metru de frontieră", a indicat un responsabil al grănicerilor belaruşi, Evgheni Omes, citat de agenţia de stat Belta.

Potrivit acestuia, "semne evidente" sugerează că corpul femeii a fost "târât" dinspre partea poloneză a frontierei.

Soţul acesteia ar fi spus că grănicerii polonezi i-au condus împotriva voinţei lor, cu picioarele goale şi sub ameninţări, spre graniţa belarusă.

Potrivit Belta, femeia a fost găsită fără suflare alături de trei copii irakieni, cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani, în viaţă, pe un segment al frontierei polono-belaruse.

O anchetă a fost deschisă de partea belarusă şi reprezentanţi ai Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) au fost invitaţi să se deplaseze la faţa locului, conform aceleiaşi surse.

În faţa recentului aflux de migranţi şi pe fondul tensiunilor cu Belarus, Polonia a introdus de la începutul lunii septembrie stare de urgenţă pe o durată de 30 de zile la frontiera sa.

Polonia a detaşat de asemenea 2.000 de soldaţi la faţa locului şi a început construirea unui gard de sârmă ghimpată pentru a stăvili imigraţia ilegală.

La începutul lunii august, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ordonase o ancheta asupra morţii unui irakian la frontiera cu Lituania, care fusese bătut violent, potrivit Minskului.