Motiv real de ingrijorare in Marea Britanie, unde autoritatile se plang ca englezii consuma prea mult alcool. In timp ce politia a intensificat raziile in baruri, politicienii incearca sa tina sub control si sa reduca consumul de bauturi alcoolice folosindu-se de restrictii legislative si de cresterea pretului la alcoolul, mai ales ca berea e mai ieftina si decat apa.

In ultimele doua saptamani au fost supuse discutiilor controversate probleme ca marirea pretului pentru bauturi alcoolice si revizuirea legii si sanctiunilor care reglementeaza vanzarea alcoolului. Miercuri, in urma dezbaterilor au fost stabilite noi amendamente privind legea licentierii si mai ales inasprirea sanctiunilor pentru cei care nu o respecta.

Baturile alcoolice sunt considerate a fi mult prea ieftine si prin urmare prea accesibile. Supermarketurile sunt acuzate de faptul ca sustin campanii de promovare ale produselor alcoolice pe care le vand la preturi mult prea joase. Politia a ridicat problema criminalitatii pe fondul consumului de alcool si a inmultirii numarului de ofiteri agresati si considera ca aceasta se intampla din cauza ca “ berea se vinde mai ieftin decat apa imbuteliata”.

Pretul unui litru de bere intr-un supermarket in Londra poate fi de la 1.20 pana la 3 lire. Intr-un bar sau restaurant londonez poti plati chiar si 5 lire pentru o doza de bere.

Un raport intern guvernamental privind posibilele legaturi dintre preturile scazute si criminalitate pe fondul alcoolului va fi supus analizei in luna iunie.

Din 2005, se bea non-stop

In prezent, Legea prin care se acorda licentele pentru vanzarea de bauturi alcoolice permite barurilor din Anglia si Wales sa serveasca alcool de-a lungul intregului programul de functionare, chiar si timp de 24 de ore pe zi. Aceasta lege a fost introdusa in 2005 si aproximativ 3% dintre localuri au aplicat pentru licenta pentru 24 de ore. Inainte de aceasta exista o lege care impunea inchiderea localurilor la ora fixa.

Opiniile vizavi de efectele pe care aceasta lege le-a declansat sunt contradictorii. Parte a celor care analizeaza problema sunt de parere ca relaxarea privind restrictionarile intervalului in care localurile au permisiunea de a vinde bautura a dus la consecinte favorabile. Astfel s-a eliminat bautul unor cantitati foarte mari de alcool intr-un timp foarte scurt care ii aducea pe bautori intr-o stare de betie avansata si foarte agresiva. Sustinatorii legii sunt de parere ca in ultimii ani a scazut rata incidentelor cauzate pe fondul consumului de alcool.

Pe de alta parte sunt numeroase oficilatitati care nu sunt de acord cu aceste concluzii coniderand ca nici o ameliorarea a situatiei generale si a infractionalitatii nu a fost inregistrata in ultimii ani.

Exista totusi un punct comun tuturor, acela privind necesitatea revizuirii legii si a impunerii unor sanctiuni mai drastice deoarece numarul persoanelor consumatoare de alcool este inca foarte ridicat intr-o societate care are “o cult al bauturii”.

Legea e buna dar sa se revizuiasca cate putin

Legea licentierii este acum supusa dezbaterilor in cursul zilei de astazi si se asteapta ca rezultatul sa fie unul favorabil. Parerea majoritara pare sa fie ca este nevoie de o inasprire a penalitatilor mai ales pentru vanzarea de alcool catre persoane cu varste sub 18 ani.

Ministrul Gerry Sutcliffe, responsabil cu problemele privind licentierea, a declarat pentru postul TV, BBC 4, faptul ca aceasta lege este sub atentia guvernului care este hotarat sa o imbunatateasca. El a recunoscut ca in ultimii ani a crescut numarul faptelor agresive cauzate de consumul de alcool in special in intervalul orar 3 – 6 am. Aceasta ridica dificultati si fortelor de politie care trebuie sa se concentreze in zonele cu probleme neglijand alte perimetre.

Oficialii vor arata astazi ca ultimele cifre demonstreaza o scadere de 1% a infractionalitatii in general si 10% a crimelor violente comise de cand a intrat in vigoare legea licentierii.

Amenzi de 5 ori mai mari

Un nou sistem mai dur va fi introdus in ceea ce priveste incalcarea legii, care va merge de impunerea unor restrictii pana la revocarea licentelor.

Primul ministru deja a declarat ca aceste sanctiuni vor include o regula prin care “daca te abati de la lege de doua ori, iti pierzi licenta”. Aceasta se va aplica inspecial comerciantilor care vand alcool persoanelor sub 18 ani.

Amenzile pentru persoanele care beau in locuri publice unde acest lucru este interzis va creste de la £500 (653 euro) la £2,500 (3.265 euro).

David Cameron a sustinut noua lege a licentierii: “Nu vrem sa ne intoarcem la situatia in care toate localurile se inchideau la aceeasi ora si aveam probleme uriase in pietele publice unde toti cei care ieseau din baruri incepeau sa se agreseze.”