Președintele Franței Emmanuel Macron va avea o discuție telefonică cu omologul său american Joe Biden în următoarele zile, pe fondul scandalului submarinelor care a determinat Parisul să recurgă la un gest diplomatic dur și să își recheme ambasadorul de la Washington, relatează Reuters.

Macron si Biden (sursa: twitter, ian bremmer)Foto: Hotnews

Franța a anunțat vineri rechemarea ambasadorilor săi de la Washington și Canberra în semn de protest față de acordul de securitate trilateral SUA - Australia- Marea Britanie care a dus la anularea contractului de achiziționare a submarinelor franceze, contract de miliarde de dolari.

"Președintele Biden a solicitat o discuție cu președintele republicii și va exista o astfel de convorbire telefonică în următoarele zile”, a declarat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al lui Macron.

Acesta a mai precizat că Franța va cere explicații legate de anularea contractului încheiat în 2016, decizie ca a înfuriat Parisul. Francezii s-au simțit înjunghiați pe la spate de proprii aliați, acuzând faptul că nici măcar nu au fost consultați în prealabil.

După ”șocul” inițial al anulării comenzilor, trebuie să aibă loc discuții cu privire la clauzele contractuale și la compensațiile pentru partea franceză, a mai precizat Attal.