Noul ministru de externe britanic Liz Truss - marea câştigătoare a recentei remanieri a guvernului de la Londra - a pledat în favoarea controversatului pact de securitate încheiat de Marea Britanie cu SUA şi Australia, într-un articol publicat în The Sunday Telegraph, citat de dpa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franţa pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Parteneriatul a provocat furia Franţei, care a pierdut astfel un contract de 90 miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro).

Vineri, Parisul şi-a rechemat ambasadorii de la Washington şi Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliaţi istorici.

Noua şefă a diplomaţiei britanice nu menţionează acest diferend cu Franţa, dar subliniază că acordul britanico-australiano-american, văzut ca o contrapondere la creşterea puterii militare chineze, vine să ilustreze angajamentul Londrei faţă de regiunea Indo-Pacific.

Truss asigură că Marea Britanie va fi întotdeauna o "susţinătoare de neînduplecat" a libertăţii şi a liberei iniţiative în lume, "însă libertăţile trebuie apărate". "De aceea ne construim în acelaşi timp legături puternice de securitate în întreaga lume", explică ea. Noul parteneriat demonstrează "hotărârea de neclintit" a celor trei de a-şi "apăra interesele şi a răspunde la practici incorecte şi gesturi rău-intenţionate", mai scrie ministrul de externe britanic. (Sursa: Agerpres)