Înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, spune că situația umanitară din Afganistan este „destul de disperată” și a solicitat ajutor urgent, scrie hindustantimes.com. Comisia Independentă pentru Drepturile Omului din Afganistan (AIHRC) a declarat sâmbătă că talibanii manifestă o „desconsiderare” totală a drepturilor omului, o dorință zero de a respecta mandatul și independența comisiei. Talibanii nu numai că au ocupat birourile Comisiei, ci le folosesc mașinile, computerele și celelalte active pe care Comisia le deține, indicând o lipsă totală de respect.

Talibani in KabulFoto: Markus Kortlueke / Alamy / Profimedia Images

„Din 15 august, AIHRC continuă să funcționeze, dar nu poate să-și îndeplinească îndatoririle față de poporul afgan”, se arată în declarație. „Toate clădirile AIHRC au fost ocupate de forțele talibane, care s-au folosit de activele AIHRC, cum ar fi mașinile și computerele.”

AIHRC a cerut talibanilor să „respecte” independența comisiei și a personalului acesteia și a tuturor apărătorilor drepturilor omului cu sediul în țară, toți care au lucrat pentru a proteja drepturile poporului afgan.

Organizația a subliniat, de asemenea, riscurile la adresa personalului său feminin. „Având în vedere restricțiile talibanilor privind angajarea și rolul femeilor în viața publică, ne temem că talibanii nu vor permite personalului feminin să își îndeplinească în continuare atribuțiile. Acest lucru este inacceptabil: AIHRC nu poate proteja drepturile tuturor afganilor dacă nu poate proteja drepturile propriului personalul feminin ”, a mai spus agenția.