Armata israeliană a anunţat duminică în zori arestarea ultimilor doi deţinuţi palestinieni care au evadat în urmă cu aproape două săptămâni dintr-o închisoare din nordul Israelului, informează France Presse și Agerpres. La 6 septembrie, şase prizonieri palestinieni închişi pentru violenţe antiisraeliene au evadat din închisoarea de înaltă securitate Gilboa, în nordul Israelului, printr-un tunel săpat sub chiuvetă într-o celulă, pentru a ieşi în afara închisorii printr-o gaură în pământ. Cei şase evadaţi, consideraţi imediat drept "eroi" de partea palestiniană, au devenit indivizii cei mai căutaţi din Israel care a desfăşurat întăriri militare şi drone pentru a încerca să-i găsească.

HotNews.roFoto: Hotnews

În weekendul de după evadare, care aminteşte de filmul american Shawshank Redemption, forţele israeliene au arestat patru dintre fugari în sectorul Nazaret, oraş arab din nordul Israelului.

Autorităţile au arestat şi apoi au început să-l interogheze pe Mahmud Abdullah Ardah, membru al Jihadului Islamic închis din 1996 şi considerat a fi creierul operaţiunii, şi pe Zakaria Al-Zubeidi, fost şef al aripii armate a partidului laic Fatah pentru tabăra palestiniană Jenin, bastion al rebeliunii armate.

În primele ore ale zilei de duminică, armata a anunţat arestarea la Jenin, în Cisiordania ocupată, a ultimilor doi fugari, Ayham Kamamji, 35 de ani, şi Munadel Infeiat, 26 de ani, ambii membri ai Jihadului Islamic, o mişcare islamistă armată palestiniană, în cursul unei operaţiuni comune cu unităţi speciale antiteroriste.

Cei doi bărbaţi "sunt interogaţi în prezent", a subliniat armata într-un scurt mesaj către presă, fără a oferi deocamdată mai multe detalii cu privire la această operaţiune specială în bastionul celor şase foşti evadaţi.

Originar din Kafr Dan, în apropiere de Jenin, Ayman Kamamji, a fost arestat în 2006 şi condamnat la închisoare pe viaţă pentru răpirea şi asasinarea lui Eliyahu Asheri, un tânăr colonist israelian.

Munadel Infeiat a fost arestat în 2020 după Jihadul islamic şi îşi aştepta condamnarea după ce a fost închis în trecut în mai multe rânduri pentru activităţile sale în cadrul acestui grup armat.