Duminică se fac șase luni de când a început erupția vulcanică care încântă spectatorii de lângă Reykjavik, ceea ce o face să fie cea mai lungă activitate vulcanică la care a asistat Islanda în mai bine de 50 de ani, relatează

Eruptie FagradalsfjallFoto: Icelandic Coast Guard / AFP / Profimedia

France24.

Lava a început să curgă pentru prima dată dintr-o fisură din apropierea Muntelui Fagradalsfjall în seara zile de 19 martie în peninsula Reykjanes, la sud-vest de Reykjavik.

Iar spectacolul care a urmat - variind de la doar o scurgere lentă de lavă uneori până la explozii de mari de foc de tip gheizer - a devenit o atracție turistică majoră, atrăgând 300.000 de vizitatori până acum, potrivit Islanda Tourist Board.

A șasea erupție vulcanică din Islanda din ultimii 20 de ani este deja mai lungă decât cea precedentă din Holuhraun, în centrul-estul insulei, care a durat de la sfârșitul lunii august 2014 până la sfârșitul lunii februarie 2015.

„Șase luni este o erupție destul de lungă”, a declarat pentru AFP vulcanologul Thorvaldur Thordarson.

Câmpul de lavă care s-a format de data aceasta a fost botezat „Fagradalshraun” - care poate fi tradus ca „frumoasă vale a lavei”, după muntele Fagradalsfjall.

Până acum au curs aproape 143 milioane de metri cubi de lavă.