Grupuri extremiste precum Proud Boys sunt așteptate la un protest programat pentru sâmbătă în sprijinul persoanelor reținute după violențele asupra Congresului Amerian din 6 ianuarie. Un gard a fost amenajat în jurul Capitoliului, iar polițiștii și membrii Gărzilor Naționale și-au făcut prezența în număr mare în încercarea de a evita o repetare a asaltului violent asupra clădirii, așa cum înainte de inaugurarea lui Joe Biden. Forțele de ordine iau în calcul inclusiv posibilitatea ca manifestanții ar putea veni înarmați, scrie Associated Press.

protest CapitoliuFoto: Captura video

Cu o oră înainte de începerea evenimentului, în timp ce muzica începea să se audă din difuzoare, erau mai mulți polițiști și jurnaliști decât protestatari.

Autoritățile din DC au permis protestul în limita a 700 de persoane, dar poliția este îngrijorată de protestatarii violenți și contraprotestatari. Poliția se pregătește de asemenea pentru posibilitatea ca unii dintre manifestanți să vină cu arme, deși nu au fost interzise rucsacurile în zonă și nu sunt puncte de verificare.

Poliția a avertizat manifestanții că nu vor fi permise armele.

Sâmbătă dimineață, poliția încerca deja să separe o mână de susținători ai lui Trump de contraprotestatari care ajunseseră cu câteva ore înainte de începerea protestului.

Încercările de a rescrie istoria și teoria că scrutinul din 2020 a fost fraudat au făcut imposibile încercărle de a prezice ce se va întâmpla în acest weekend.

Șeful Poliției Capitoliului Tom Manger a spus în cadrul ueni conferințe de presă de vineri că este dificil de spus dacă amenințările cu violența la evenimentul de azi sunt credibile, dar ”discuțiile” online și în alte părți au fost similare cu informațiile serviciilor secrete care au fost trecute cu vederea în ianuarie.

Protestul, organizat de fostul om de campanie a lui Trump Matt Braynard, vizează susținerea persoanelor reținute după asaltul de pe 6 ianuarie - aproximativ 63 de oameni au rămas după gratii din mai bine de 600 de persoane inculpate în protestul de atunci.

Informațiile colectate înainte de miting au sugerat că grupuri extremiste, cum ar fi Proud Boys și Oath Keepers, vor apărea. Dar unii membri proeminenți ai grupurilor au jurat că nu vor merge și au spus altora să nu participe. Discuțiile online de pe site-urile de extremă dreaptă au fost în general blânde, iar parlamentarii republicani minimizează evenimentul.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, a aprobat o cerere pentru ca aproximativ 100 de membri ai Gărzii Naționale D.C. să fie detașați în apropierea Capitoliului, pentru a fi chemați, dacă este necesar, ca rezervă. Nu vor fi înarmați, dar vor fi echipați cu bastoane și veste de protecție.

Congresul a ieșit din sesiune și nici un parlamentar nu era de așteptat să fie în clădire sâmbătă. Biden era în Delaware în weekend.

Mulți comentatori de pe platformele online, cum ar fi Telegram, care sunt populare printre membrii de extrema dreaptă, au respins mitingul, spunând că ei cred că forțele de ordine promovează evenimentul pentru a-i prinde pe susținătorii lui Trump. Unii și-au îndemnat adepții să nu participe la un eveniment despre care au spus că a fost organizat în secret de FBI.

În același timp, însă, unii comentatori au continuat să promoveze mitinguri planificate în alte orașe și capitale de stat din toată țara.

Associated Press a analizat sute de dosare ale instanțelor pentru acuzații de revolte din Capitol pentru a descoperi câți dintre ei erau reținuți și a găsit aproximativ 63 deținuți în custodie federală în așteptarea procesului sau a audierilor de condamnare. Oficialii federali sunt încă în căutarea altor suspecți care ar putea, de asemenea, să ajungă în spatele gratiilor.