Comisia electorală rusă a denunțat sâmbătă atacuri cibernetice „din străinătate” care vizează resursele sale, în a doua zi a votului legislativ, pentru care autoritățile au făcut presiuni asupra giganților internetului, relatează AFP.

Putin votand online la alegerile parlamentareFoto: Captura YouTube

Scrutinul, care se desfășoară până duminică, vine după luni de acțiuni de represiune față de mișcarea opozantului Aleksei Navalnîi și a aliaților săi, care au făcut apel la ruși să ”voteze inteligent” alegând candidații cu cea mai bună poziție pentru a-i învinge pe cei aflați la putere.

Sâmbătă, autoritățile electorale au afirmat că au suferit ”trei atacuri cibernetice” organizate ”din țări străine”.

Potrivit unui oficial al Comisiei Electorale, Aleksandr Sokolciuk, două au vizat resursele site-ului web al comisiei, iar un al treilea a încercat blocarea accesului.

"Atacul a fost destul de puternic", a spus el, citat de agențiile de presă rusești, asigurând că alte atacuri sunt „în pregătire” pentru duminică, ziua principală a votului, care are loc parțial și online.

El nu a specificat ce țări au fost acuzate de atac.

Opoziția rusă i-a acuzat vineri pe gigantii americani Google și Apple de „cenzură” după eliminarea unei aplicații electorale mobile care viza consilierea rușilor cu privire la persoanele pe care să le voteze.

Autoritățile lucrează de luni de zile pentru a bloca accesul la această aplicație elaborată de Aleksei Navalnîi, în prezent încarcerat și ale cărui organizații au fost clasificate drept „extremiste”.

Potrivit ONG-ul pentru drepturile alegătorilor Golos, în a doua zi a votului au fost raportate peste 2.700 de nereguli, inclusiv presiuni asupra votului.

Aproape niciunui candidat care se opune politicii președintelui Vladimir Putin nu i s-a permis să candideze la aceste alegeri legislative, pe care partidul de guvernământ Rusia Unită, deși foarte nepopular, ar urma să le câștige fără surprize.

Citește și: Fenomenul candidaților-clonă: Încă o strategie a Kremlinului de a submina orice șansă a liderilor opoziției (Politico)