Catedrala Notre Dame din Franța este, în sfârșit, suficient de stabilă și sigură pentru ca meșterii să înceapă să o reconstruiască, la mai bine de doi ani după incendiul care i-a distrus acoperișul, i-a doborât turla și amenința să doboare și restul monumentului medieval, scrie theglobeandmail.com.

Notre Dame in flacariFoto: Cristina Beligar

Agenția guvernamentală care supraveghează reconstrucția a anunțat sâmbătă într-un comunicat că lucrările de securizare a structurii - care au început a doua zi după incendiul din 15 aprilie 2019 - sunt în sfârșit finalizate.

Dulgheri, experți în schele, alpiniști profesioniști, mecanici de organe și alții au luat parte la efort, care a inclus structuri speciale pentru securizarea turnurilor, bolților și zidurilor imensei structuri și o „umbrelă” specială pentru a o proteja de intemperii.

Negocierile vor începe în curând cu firmele care vor lua parte la efortul de reconstrucție, se arată în comunicat. Lucrările de refacere vor începe în toamnă, urmând să fie menținut obiectivul președintelui Emmanuel Macron de a permite vizitatorilor să revină în interior în 2024.