Comitetul Miniștrilor Consiliului Europei a ordonat vineri Turciei să-l elibereze pe opozantul Osman Kavala până la sfârșitul lunii noiembrie, altfel va iniția o procedură de sancționare împotriva Ankarei, scrie AFP.

Osman KavalaFoto: osmankavala.org

Osman Kavala, 63 de ani, patron și personalitate a societății civile, a fost arestat în octombrie 2017 și este urmărit penal pentru diverse acuzații rezultate din protestele anti-guvernamentale din 2013 și lovitura de stat eșuată din 2016. El este închis de mai bine de trei ani fără să fi fost condamnat.

El neagă acuzațiile care i se aduc, dar încă nu a fost eliberat în ciuda ordinului pronunțat la Ankara printr-o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din decembrie 2019.

Faptul că domnul Kavala este încă în spatele gratiilor „sugerează un refuz al autorităților (turcești) de a respecta această hotărâre definitivă a instanței”, regretă Comitetul Miniștrilor.

Acest organism, care reunește miniștrii de externe din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei sau delegații acestora, s-a întâlnit de marți până joi pentru a examina executarea hotărârilor pronunțate de CEDO.

Întrucât Ankara nu s-a conformat hotărârii CEDO din 2019, Comitetul Miniștrilor „își exprimă dorința de a notifica în mod oficial Turciei intenția sa de a lansa o procedură” la următoarea sa ședință, din 30 noiembrie până în 2 decembrie, dacă domnul Kavala nu va fi eliberat pana atunci.

Această procedură, care va necesita aprobarea a două treimi din țările membre (32 din 47) pentru validarea posibilelor sancțiuni, a fost utilizată o singură dată până acum, împotriva Azerbaidjanului în 2017. Atunci, Baku nu a eliberat un lider al opoziției, Ilgar Mammadov.

Confruntat cu amenințarea sancțiunilor, el a fost în cele din urmă eliberat în august 2018.

Posibilele sancțiuni pe care le poate lua Comitetul Miniștrilor nu au fost specificate.

Directorul european al Amnesty International a declarat pe Twitter că Turcia a fost „avertizată pentru persecuția politică continuă”.