Peste 10.500 de imigranți, sosiți în ultimele zile din Mexic, s-au aflat joi seară sub podul Del Rio, unde campează în condiții precare, a declarat pe Twitter primarul acestui oraș din Texas, Bruno Lozano, situație de criză exploatată imediat de Opoziție care-l atacă pe Joe Biden, scrie AFP.

migranti suaFoto: Captura BBC

Aceștia „sunt în principal din Haiti și ajung ilegal (...) așteaptă doar să fie arestați de polițiștii de frontieră” pentru a începe procedurile de autorizare de ședere, a explicat el într-un videoclip pe Twitter.

"Avem nevoie de acțiuni rapide din partea guvernului", a adăugat consilierul democrat, subliniind riscurile pentru sănătate și securitate pe care le prezintă această tabără improvizată. Polițiștii de frontieră au asigurat într-o declarație că și-au mărit numărul pentru a face față situației într-un mod „sigur, uman și ordonat”.

Migranții au fost plasați la umbra podului „pentru a preveni bolile legate de căldură”, au explicat ei susținând că le-au fost puse la dispoziție apă potabilă, prosoape și toalete mobile. Odată îngrijiți, „marea majoritate a adulților care sosesc singuri și multe familii vor fi respinși conform unei reguli de sănătate” adoptată la începutul pandemiei pentru a limita răspândirea virusului, potrivit acestui comunicat de presă.

Cu toate acestea, un judecător federal a ordonat joi guvernului să nu întoarcă familiile în acest context, ceea ce ar putea complica sarcina autorităților, deja confruntate cu fluxuri migratorii istorice la granița cu Mexicul.

Peste 200.000 de migranți au fost arestați acolo în august, potrivit ultimelor cifre oficiale. Acest lucru aduce numărul de sosiri ilegale peste un milion și jumătate pe an, cel mai mare din ultimii 20 de ani.

Opoziția republicană l-a acuzat pe președintele Biden luni întregi că a provocat o „criză migrațională” relaxând măsurile predecesorului său Donald Trump, care făcuse din lupta împotriva imigrației ilegale calul său de bătaie. Joi, senatorul republican Ted Cruz a călătorit la Del Rio pentru a denunța „un dezastru cauzat de Joe Biden”.