Deținuții care au fost condamnați la închisoare pe viață nu vor mai avea dreptul de a începe noi relații romantice, urmând să li se permită doar întreținerea unei corespondențe cu persoanele apropiate înainte de a fi închiși. Cel puțin asta prevede un proiect de lege aflat în dezbatere în Danemarca, potrivit Euronews.

catuse Foto: Hotnews

În cazul în care proiectul este adoptat, el se va aplica pentru primii 10 ani de detenție. Scopul este acela de a stopa un fenomen tot mai întâlnit, acela al așa-numitelor ”admiratoare de criminali”.

Inițiativa vine după ce o tânără a dezvăluit recent că, la 17 ani, s-a îndrăgostit de Peter Madsen, condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea jurnalistei Kim Wall în 2017.

"În ultimii ani, am văzut mai multe cazuri dezgustătoare de deținuți care au comis crime abominabile și care au contactat persoane tinere pentru a le câștiga compasiunea și atenția. Acest fenomen trebuie, evident, să înceteze”, a declarat ministrul Justiției Nick Haekkerup într-o declarație de presă.

"Condamnații pe viață nu ar trebui să aibă posibilitatea de a utiliza închisorile noastre pe post de centre de dating și nici acces la platforme unde să se laude cu crimele lor”, a adăugat ministrul.

Deținuții vor avea dreptul de a menține legătura cu apropiații lor de dinainte de sentință prin intermediul convorbirilor telefonice și al scrisorilor.

Proiectul mai prevede restricții în ceea ce privește mesajele de pe rețelele sociale care au legătură cu crimele comise. În prezent, spre exemplu, deținuții au o mare libertate de exprimare prin intermediul Facebook.

Proiectul a fost trimis miercuri comisiei parlamentare de resort care și-a dat deja avizul favorabil, fiind susținut inclusiv de opoziția de dreapta. Dacă este adoptat în această toamnă, el va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.