Primele secţii de votare s-au deschis vineri în Extremul Orient rus în cadrul alegerilor legislative care au loc timp de trei zile, un scrutin din care au fost excluşi mulţi opozanţi ai Kremlinului. Este de așteptat ca partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, să își mențină fără probleme puterea în Duma de stat unde deține în prezent o majoritate confortabilă de două treimi, notează și Euronews.

Vladimir Putin la conferinta de presaFoto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

După luni de zile în care Kremlinul a fost preocupat să reducă la tăcere totală opozanții regimului (anul a debutat cu întoarcerea în țară, arestarea și condamnarea principalului lider Aleksei Navalnîi), există îngrijorări că o prezență foarte slabă la urne ar putea umbri ”succesul” partidului creat de Vladimir Putin.

Joi, președintele rus a lansat un nou apel în care îi îndeamnă pe ruși să meragă la vot: ”Alegerea noului Parlament este, fără niciun dubiu, cel mai imprtant eveniment din viața socială a țării noastre”.

"Să-i dăm drumul!", a declarat preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, în cadrul unei întâlniri a acestui organism, transmisă în direct pe site-ul său. Întrucât în Rusia sunt unsprezece fusuri orare, regiunile Kamceatka şi Ciukotka din Orientul Îndepărtat au fost primele în care s-au deschis secţiile de votare la ora locală 08:00 (20:00 GMT, joi).

"Este o dimineaţă frumoasă şi însorită! Secţiile de votare s-au deschis la noi la ora 08:00 fix", a declarat Inga Irinina, şefa comisiei electorale locale din Petropavlovsk-Kamceatski, capitala peninsulei Kamceatka, într-o videoconferinţă alături de Comisia Electorală Centrală.

"Vom face totul pentru a ne asigura că procesul electoral se desfăşoară într-un mod deschis şi transparent", a adăugat Irinina.

(știre actualizată)