Joe Biden și-a apărat din nou joi planul gigantic de cheltuieli publice, un proiect emblematic al mandatului său, pe care Congresul SUA nu l-a votat încă, scrie AFP. ”În ultimii patruzeci de ani, bogații s-au îmbogățit”, iar marile companii „și-au pierdut simțul responsabilității”, a spus Biden într-un discurs la Casa Albă.

Joe Biden, discurs la Casa AlbaFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Americanii obișnuiți și muncitori au fost pur și simplu alungați” din jocul economic, a mai spus el.

Au trecut câteva săptămâni de când democratul în vârstă de 78 de ani și-a întărit discursul economic și social, pentru a apăra un program despre care a dat asigurări joi că ar putea „schimba traiectoria (Statelor Unite) pentru anii sau chiar deceniile viitoare".

Joe Biden, care dorește să crească impozitele pentru companiile mari și cei bogați, prin anularea reducerilor fiscale hotărâte de predecesorul său Donald Trump, promite să nu afecteze pe cea a americanilor din clasa de mijloc. De asemenea, dorește să le aducă mai multă pace financiară, prin reducerea costurilor de sănătate, educație și îngrijire a copiilor.

Aceste mari promisiuni sociale, a căror factură a atins 3.500 miliarde de dolari, sunt susținute de un program mai consensual de investiții în infrastructură (poduri, drumuri, rețea de electricitate etc.), în valoare de 1.200 miliarde de dolari.

Această ultimă componentă, care poate conta chiar pe voturile opoziției republicane, este mai avansată în procesul legislativ.

Următoarele câteva săptămâni promit să fie febrile în sălile Capitoliului, unde se află Congresul SUA, și va fi un adevărat test pentru președintele SUA.

Joe Biden, cu o experiență foarte lungă ca senator, se lasă de bună voie prezentat ca expert în jocul parlamentar. Dar va fi suficientă abilitatea sa de netăgăduit, pe măsură ce popularitatea sa stinge după retragerea haotică din Afganistan?