Bustul de bronz dezvăluie o față „anonimă” ascunsă sub glugă: entuziaștii maghiari ai bitcoinului au dezvăluit joi o statuie la Budapesta, ca un tribut pentru Satoshi Nakamoto, pseudonimul din spatele misteriosului inventator al criptomonedei, scrie AFP.

Statuia inventatorului anonim al BitcoinFoto: youtube.com

Sculptura a fost dezvăluită într-un parc tehnologic din capitală deschis publicului, unde este expus și un monument al fondatorului Apple Steve Jobs și o instalație proiectată de Erno Rubik, inventatorul maghiar al celebrului cub.

Andras Gyorfi, un jurnalist specializat pe acest subiect, a avut ideea de a ridica o statuie spre gloria domnului Nakamoto și a „oamenilor internetului”.

„În martie anul trecut, cercetam legăturile dintre arta digitală și blockchain”, o tehnologie descentralizată și sigură pentru stocarea și transmiterea informațiilor care se află în centrul criptomonedelor, a declarat pentru AFP acest antreprenor în vârstă de 38 de ani.

„Și mi-am spus: de ce Satoshi (Nakamoto) nu ar trebui să aibă dreptul la statuia sa în Budapesta?”, spune el, salutând „o figură emblematică” care a transformat lumea finanțelor.

Pentru a ocoli anonimatul creatorului de bitcoin, sculptorii au creat o față care arată ca o oglindă în care „toată lumea se poate recunoaște”.

Inițiativa, prezentată ca „fără precedent”, a fost finanțată de patru companii maghiare din sector.

Născut după criza financiară din 2008, bitcoin a promovat inițial un ideal libertarian și a aspirat să răstoarne instituțiile monetare și financiare tradiționale.

Cartea albă fondatoare a fost publicată la 31 octombrie 2008. Autorul său: Satoshi Nakamoto, un pseudonim. Identitatea persoanei sau a grupului din spatele acestuia rămâne necunoscută.

În documentul de opt pagini, Nakamoto prezintă obiectivul criptomonedei sale: „să efectueze plăți online direct de la o terță parte la alta fără a trece printr-o instituție financiară”.