Președintele Emmanuel Macron a anunțat că armata franceză l-a ucis pe militantul islamist Adnan Abu Walid al-Sahrawi, liderul Stat Islamic din regiunea Saharei extinse, transmite Reuters.

Adnan Abu Walid al-SahrawiFoto: Departamentul de Stat

Acesta era unul dintre cei mai căutați teroriști din lume, Departamentul American de Stat oferind o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații despre al-Sahrawi.

”Este un alt succes major al nostru în lupta contra grupărilor teroriste din Sahel”, se spune pe contrul de Twitter al lui Macron, fără a fi dezvăluit locul unde a avut loc operațiunea.

Sahrawi era liderul Stat Islamic din regiunea Sahel de mulți ani, iar gruparea sa a vizat soldați americani într-un atac mortal din 2017, a transmis cabinetul lui Emmanuel Macron. În august 2020, Sahrawi a ordonat personal uciderea a șase lucrători umanitari francezi și a șoferului lor nigerian, potrivit sursei citate.

Macron a declarat în luna iulie a acestui an că Franța va începe curând modificarea forțelor sale din Sahel, unde este în prima linie a luptei contra militanților islamiști, iar prezența militară va fi înjumătățită.

Parisul este frustat în mod deosebit de situație, întrucât nu se întrezărește un final al operațiunilor franceze de acolo, dar și din cauza instabilității politice, în special în Mali.