Toți diplomații care participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite săptămâna viitoare la New York vor trebui să prezinte dovada vaccinării împotriva Covid-19, în conformitate cu regulile în vigoare în oraș, o obligație care a stârnit furia Moscovei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o scrisoare din 9 septembrie, Primărul democrată din New York l-a informat pe președintele Adunării Generale, Abdulla Shahid, că toți delegații care doresc să intre în complexul Organizației Națiunilor Unite vor trebui să prezinte dovada vaccinării.

Comisarul pentru sănătate al orașului, Dave Chokshi, subliniază faptul că Sala Adunării Generale este „un centru de convenții” supus acelorași reguli ca majoritatea spațiilor de activități interioare din New York.

Scrisoarea amintește, de asemenea, că masca este obligatorie în transportul public din statul New York și că orașul „încurajează” purtarea sa în toate spațiile interioare.

Diplomații din întreaga lume sunt așteptați pentru dezbaterea generală a acestei 76 sesiuni a Adunării Generale (21-27 septembrie), care va avea loc într-un format hibrid cu întâlniri fizice și online, în timp ce, în anul precedent, sesiunea a fost complet online.

Conform scrisorii primăriei din New York, delegații vor trebui, de asemenea, să „facă dovada vaccinării înainte de a putea mânca, bea sau face exerciții fizice și de a participa la toate activitățile ONU.

Această obligație a provocat o reacție furioasă din partea Moscovei. Într-o scrisoare datată miercuri către președintele Adunării Generale, ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vasily Nebenzia, a declarat că este „foarte surprins și dezamăgit” că Abdulla Shahid a sprijinit o astfel de măsură, pe care o consideră „în mod clar discriminatorie”.

„Împiedicarea accesului delegaților din țările independente la Sala Adunării Generale sau în alte zone ale sediului Organizației Națiunilor Unite ar reprezenta o încălcare clară a statutului Organizației Națiunilor Unite”, adaugă el în această scrisoare obținută de AFP.