​Papa Francisc i-a acuzat miercuri de ”negare” pe cardinalii care nu doreau să fie vaccinați, făcând aluzie la principalul său adversar care a contractat recent Covid-19, potrivit AFP.

Papa FranciscFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

"În colegiul cardinalilor, există niște antivacciniști. Unul dintre ei, săracul, a luat virusul", a declarat suveranul pontif în avionul care l-a adus înapoi dintr-o călătorie apostolică în Slovacia. Această mică țară central-europeană, cu 5,4 milioane de locuitori, a vaccinat doar jumătate din populația adultă.

Fără să-l numească, Francisc se referea la cardinalul ultraconservator american Raymond Burke, unul dintre cei mai înverșunați adversari ai săi din cadrul Bisericii Catolice. Acesta din urmă contractase Covid-19 în august și a trebuit să fie internat o perioadă în Statele Unite.

Papa a clarificat că în Vatican „toată lumea este vaccinată, cu excepția unui grup mic”. „Studiem cum să-i ajutăm”, a adăugat el, în timpul unei conferințe de presă la bordul avionului.

Papa, un apărător acerb de luni de zile al vaccinării împotriva Covid-19, a manifestat o anumită neînțelegere față de persoanele sceptice cu privire la vaccin.

"Este un pic ciudat, deoarece Omenirea are o istorie de prietenie cu vaccinurile", a spus el, referindu-se la serurile care protejează copiii împotriva rujeolei sau poliomielitei de zeci de ani. "Trebuie să clarificăm lucrurile și să vorbim cu seninătate", a sfătuit el, în timp ce recunoaște că diversitatea vaccinurilor sau reputația inegală a acestora ar fi putut crea incertitudine sau teamă.