"Am atacat Franţa, am vizat populaţia, civilii, dar nu a fost nimic personal", a declarat Salah Abdeslam, principalul acuzat în procesul atentatelor de la 13 noiembrie 2015, în deschiderea audierii sale de miercuri, de la Paris, relatează AFP și Agerpres.

Salah Abdeslam (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

"Scopul nu este de a înfige din nou cuţitul în rană, ci de a fi sincer", a adăugat el pe un ton calm, dând asigurări că atentatele au fost un răspuns la "bombardamentele franceze asupra Statului Islamic".

Preşedintele tribunalului special a dat cuvântul fiecăruia dintre cei 14 acuzaţi prezenţi pentru a face o "declaraţie spontană", "succintă", asupra faptelor care le sunt reproşate.

Audienţa a asistat în tăcere la afirmaţiile făcute rând pe rând de acuzaţi, potrivit AFP.

Salah Abdeslam, ultimul membru încă în viaţă al comandourilor care au comis atacurile soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi la Saint-Denis şi Paris, a luat cuvântul ultimul.

Salah Abdeslam a vorbit timp de circa 5 minute, afirmând că "teroriştii, jihadiştii, radicalizaţii" la care s-a făcut referire în timpul audienţei sunt, de fapt, "musulmani". "Este vorba despre Islamul autentic", a spus el.

Fostul preşedinte francez "François Hollande a spus că am luptat împotriva Franţei din cauza valorilor sale, dar este o minciună", a adăugat el, aruncând vina asupra "avioanelor franceze care au bombardat Statul Islamic, bărbaţii, femeile, copiii". "Francois Hollande ştia riscurile pe care şi le asumă atacând Statul Islamic în Siria", a continuat el.