Aliații opozantului Alexei Navalnîi au făcut miercuri apel la ruși să voteze pentru Partidul Comunist la alegerile parlamentare din această săptămână, ca parte a campaniei prin care încearcă să lovească în partidul de la putere, Rusia Unită, transmite Reuters.

Alexei NavalniiFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Campania de ”vot inteligent” este menită să consolideze voturile celor care se opun Rusiei Unite, formațiunea care deține trei sferturi din locurile camerei inferioare a parlamentului și domină scena politică din Rusia.

Inițiativa este una din puținele pârghii ale lui Navalnîi, condamnat la doi ani și jumătate de închisoare.

Mișcarea sa politică a fost declarată ”extremistă” printr-o lege promulgată de Vladimir Putin în iunie, ceea ce înseamnă că membrii ei nu pot participa la alegerile ce vor avea loc de vineri până duminică.

”Milioane de oameni din Rusia urăsc Rusia Unită”, a spus un aliat al lui Navalnîi, Leonid Volkov, într-un mesaj video, prezentând o listă cu candidați despre care oamenii lui Navalnîi cred că au cele mai mari șanse să învingă Rusia Unită în diferite circumscripții electorale.

Cea mai mare parte a celor sprijiniți de aliații lui Navalnîi sunt de la Partidul Comunist, al doilea cel mai popular partid din Rusia, având 43 dintre cei 450 de parlamentari.

Oamenii lui Navalnîi recomandă candidații comuniști din 11 dintre cele 15 districte ale capitalei Moscova.