Oficiali ai serviciilor secrete americane spun că membrii grupului terorist au început deja să se întoarcă în Afganistan și că s-ar putea reorganiza rapid pentru a devenit din nou o amenințare pentru SUA în unul sau doi ani, relatează Fox News.

Al-Qaida Foto: Wikipedia

”Evaluarea actuală este că probabil într-un interval de unu la doi ani al-Qaeda va reuși să-și dezvolte capacitatea cel puțin la un nivel suficient pentru a ne amenința patria", a declarat general locotenent Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare (DIA).

Oficialii spn că membrii grupului terorist au început deja să se întoarcă în țară în contextul în care talibanii au preluat puterea în Afganistan, accelerând intervalul de timp în care grupul ar putea să redevină un pericol.

În timp ce Al-Qaida și ISIS-K au membru prezenți în Afganistan, doar al-Qaida au încheiat o alianță cu talibanii. Nu este clar cât efort vor depune talibanii pentru a păstra sub control grupul. Asta, deși s-au angajat în timpul acordului de pace cu SUA să nu permită ca țara să devină un refugiu pentru grupările teroriste, angajament pe care unii oficiali nu au încredere că talibanii îl vor păstra acum că forțele SUA au plecat din Afganistan.

Directorul adjunct al CIA, David Cohen, a spus că agenția observă ”o potențială mișcare a al-Qaida în Afganistan”, dar a subliniat că este greu pentru CIA să evalueze perioada de timp în care ei sau ISIS-K vor avea capacitatea să ”lovească patria”.

Fără o prezență acolo în țară, oficialii vor încerca să dezvolte metode de colectare a informațiilor.

Răspunde la sondajul interactiv Hotnews: