Eitan Biran, băiețelul de doar șase ani care este singurul supraviețuitor al accidentului din Italia când o telecabină s-a prăbușit omorând 14 persoane, este acum centrul luptei pentru custodie între familiile prinților săi. Bunicii săi materni sunt anchetați pentru presupusa lui răpire după ce unul dintre ei a plecat cu copilul în Israel în weekend, fără acordul rudelor sale paterne din Italia, relatează The Guardian.

Accident de telecabina in ItaliaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Eitan Biran a reușit să supraviețuiască după ce telecabina în care se afla alături de părinți și fratele său a căzut 20 de metri în gol. Au murit 14 oameni în total.

Acum, la aproape 4 luni de la accidentul care a avut pe 23 mai, în care și fratele său de 2 ani, precum și părinții, au murit, se află în centru bătăliei pentru custodie între rudele din Italia și Israel.

Procurorii italieni îl anchetează deja pe bunicul de pe mamă pentru presupusa răpire după ce a dus duminică copilul din Italia în Israel.

Potrivit informațiilor din presa italină, acum bunica maternă este de asemenea anchetată pentru că l-a fi ajutat pe fostul soț să organieze presupusa răpire, care ar fi implicat trecerea ganiței în Elveția înainte de a lua un avion privat spre Tel Aviv.

Channel 13 din Israel a raportat marți că familia din Italia a băiatului a făcut o plângere la un tribunal din Tel Aviv pentru ca el să fie readus în Italia.

Eitan, ai căuir părinți erau cetățeni israelieni rezidenți în Italia, locuia cu mătușa lui paternă Aya Biran-Nirko în Pavia înainte de presupusa răpire.

Biran-Nirko, care a tras alarma după ce Eitan a fost luat afară de bunicul său sâmbătă dimineața, dar care nu l-a mai adus înapoi seara, așa cum era înțelegerea, a primit custodie temporară a copilului după ce a fost externat din spital în iunie.

Gali Peleg, mătușa maternă a lui Eitan de la Tel Aviv, a început luna trecută un proces de adopție, avocatul ei susținând în timpul unei conferințe de presă că băiatul era ținut ostatic. Într-un interviu acordat duminică Radio 103FM din Israel, Peleg a negat că Eitan ar fi fost răpit. „Nu vom folosi acest cuvânt”, a spus ea. „Ce s-a întâmplat este că l-am adus pe Eitan acasă.”

Familia sa din Israel a declarat presei locale luni că copilul primea „îngrijiri psihologice și medicale” la un spital de la periferia orașului Tel Aviv.

Potrivit știrilor israeliene care citează experți guvernamentali, aducerea lui Eitan în țară împotriva dorințelor tutorelui său legal poate constitui răpire. În acest caz, dacă familia din ambele țări nu ajunge la un acord, Israelul ar putea fi forțat să îl dea înapoi pe Eitan familiei din Italia.

Ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio, a declarat luni că guvernul analizează cazul înainte de a interveni.

Străbunicii lui Eitan au murit și ei în urma prăbușirii telefericului, atunci când s-a rupt un cablu, provocând căderea cabinei de la o înîlțime de aproximativ 20 de metri într-o zonă împădurită de dedesubt. Cabina se afla la doar câțiva metri distanță de Monte Mottarone, destinația sa, la aproape 1.500 de metri deasupra nivelului mării, când s-a produs accidentul. Cincisprezece persoane urcaseră în telecabină în Stresa, orașul de la poalele muntelui, lângă Lacul Maggiore, pentru o călătorie de 20 de minute. Opt dintre cei 14 oameni care au murit, inclusiv un băiețel de cinci ani, erau cetățeni italieni. Cealaltă victimă era un cetățean iranian care locuia la Roma.

Citește și:

VIDEO Momentul în care telecabina din Italia se prăbușește