Derek Chauvin, polițistul condamnat pentru uciderea afro-americanului George Floyd, și cei trei foști colegi ai săi prezenți în ziua tragediei s-au declarat nevinovați marți la începutul unei noi proceduri, de această dată în justiția federală, scrie AFP.

Derek Chauvin (dreapta)Foto: Pool Video Via Court Tv-Ny Times / Zuma Press / Profimedia

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, nu a recunoscut niciodată nicio greșeală în moartea lui Floyd, pe gâtul căruia a rămas îngenuncheat aproape zece minute în mai 2020 în Minneapolis. El a fost condamnat pentru crimă și execută o pedeapsă de 22 de ani și jumătate de închisoare pronunțată în iunie după un proces extraordinar în statul Minnesota.

În timpul ședințelor, avocatul său a arătat că s-a mulțumit să urmeze procedurile în vigoare în forțele de poliție și că moartea lui George Floyd s-a datorat unor probleme de sănătate combinate cu ingestia de droguri, fără a convinge jurații.

Cei trei foști colegi ai săi, Tou Thao, Alexander Kueng și Thomas Lane, urmează să fie judecați în martie pentru „complicitate la crimă” de către instanțele din Minnesota.

În paralel, cei patru bărbați au fost inculpați de justiția federală pentru „încălcare a drepturilor constituționale” ale lui George Floyd.

În această componentă apar marți, prin video, în fața unui judecător federal. La începutul audierii, toți „au pledat nevinovați”. Presa locală a raportat totuși că Derek Chauvin negociază un acord de vinovăție pentru a evita un nou proces.

La sfârșitul primului proces, el a alimentat speculațiile spunând familiei Floyd: „vor exista informații noi în viitor, care sper că vor fi interesante și care vă vor oferi liniște sufletească”. Procesele „duble” sunt permise în Statele Unite, dar relativ rare, și reflectă importanța acestei chestiuni în centrul protestelor gigantice împotriva rasismului și a violenței poliției din Statele Unite.