Un studiu realizat pe baza unui sondaj efectuat în 12 state membre ale Uniunii Europene sugerează că Angela Merkel, cancelarul german aflat la final de mandat, se bucură de o mare apreciere, transmite marţi DPA citată de Agerpres.

Angela MerkelFoto: THOMAS FREY / AFP / Profimedia

Studiul, intitulat 'Dincolo de merkelism: ce aşteaptă europenii de la Germania post-electorală' şi elaborat de grupul de reflecţie European Council on Foreign Relations (ECFR), sugerează că peste o treime dintre europeni sunt favorabili sporirii leadership-ului german în interiorul UE.

O proporţie de 36% dintre cei intervievaţi au mărturisit că au încredere în politica economică şi financiară a Germaniei, iar 35% în poziţia Berlinului în domeniul drepturilor omului.

Angela Merkel însăşi continuă să se bucure de un mare respect, în pofida promovării măsurilor de austeritate de către Berlin după criza financiară din 2008 şi a modului în care şefa executivului german a gestionat criza refugiaţilor din 2015.

Sondajul mai arată că cetăţenii UE sunt de părere că la nivel internaţional ar fi existat mai multe dispute dacă Angela Merkel nu ar fi fost cancelar, opinie răspândită în special în Spania, Ţările de Jos şi Portugalia.

De asemenea, studiul menţionează că viitorul guvern german va trebui să ofere idei clare pentru a combate încălcarea valorilor statului de drept în interiorul Uniunii Europene.

Germania organizează în 26 septembrie alegeri parlamentare la nivel naţional, iar Angela Merkel a anunţat că nu mai candidează pentru un nou mandat de cancelar.

Cele 12 state UE în care a fost realizat sondajul ECFR au o populaţie însumată de 300 de milioane de locuitori şi produc aproximativ 80% din produsul intern brut al blocului comunitar.