Femeile din Afganistan au decis să protesteze față de talibani și regulile acestora, demarând în online o veritabilă campanie în care arată că burka nu a avut și nu are nicio legătură cu tradiția și cultura afganilor, ale căror costume populare au fost mereu dominate de culori vii, pline de viață. În cadrul campaniei #DoNotTouchMyClothes (Nu te atinge de hainele mele -n.red) femeile au început să distribuie masiv fotografii în care poartă astfel de rochii și costume populare, relatează BBC și CNN.

Bahar Jalali, profesoara care a lansat campania (sursa twitter)Foto: Hotnews

Campania este un protest virtual față de codul vestimentar strict impus de talibani elevelor și studentelor, după preluarea puterii. Fotografiile publicate cu hashtagul #DoNotTouchMyClothes sau #AfghanistanCulture au devenit virale pe twitter și alte platforme online.

BBC a stat de vorbă cu femeia care a declanșat acest nou protest. Este suficient să tastezi cuvintele cheie ”Afghan traditional clothes" (Costume tradiționale afgane) și Google îți va oferi o avalanșă de imagini cu cele mai viu colorate rochii, cu diverse motive populare.

Fiecare rochie este unică în felul ei, cu broderii manuale și design încărcat, bogat în simboluri, mici obiecte cusute pe piept, fuste lungi cu pliuri, perfecte pentru un dans tradițional sau așa-zisul ”Attan” (dans tradițional în care dansatorii flutură eșarfele și se rotesc).

Versiuni mai simple, modernizate ale acestor rochii erau purtate până acum zi de zi la muncă sau la facultate, în ultimii 20 de ani. Uneori, pantalonii sunt înlocuiți de blugi.

La polul opus apare imaginea femeilor îmbrăcate în negru din cap până în picioare, cu chipul și mâinile acoperite, așa cum au fost prezentate în weekend la un așa-zis miting de susținere a noii ”ordini talibane”.

Replica a venit rapid prin intermediul acestei campanii, la care au participat femei din toată lumea și care a fost demarată de Dr Bahar Jalali, fostă profesoară de istorie la Universitatea Americană din Afganistan.

Jalali spune, pentru BBC, că a lansat campaia întrucât una dintre cele mai mari temeri ale sale este aceea că însăși identitatea culturală și suveranitatea Afganistanului sunt acum atacate.

Femeia a postat pe twitter o fotografie în care poartă o rochie verde, cu motive tradiționale și ea îndeamnă pe conaționalele sale să arate lumii ”adevărata față a Afganistanului” distribuind poze personale cu astfel de haine.