Preşedintele american Joe Biden va vorbi pe 21 septembrie în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York, a anunţat luni Casa Albă într-un comunicat, scrie news.ro. Reuniunea, care a avut loc anul trecut pe ecrane interpuse din cauza pandemiei, va fi organizată în format hibrid combinând intervenţii în persoană şi de la distanţă. Aproape o sută de şefi de state şi de guverne şi-au anunţat la ONU intenţia de a veni la New York, potrivit unei liste provizorii de participanţi obţinută marţi de AFP.

Joe Biden, discurs la Casa AlbaFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Condiţii stricte au fost impuse, cu o prezenţă pentru fiecare delegaţie la sediul ONU, limitată la 7 persoane şi la 4 pentru delegaţia în amfiteatrul Adunării Generale. Vaccinarea anti-Covid sau testul negativ sunt obligatorii.

După o retragere haotică din Afganistan care i-a deranjat pe unii dintre aliaţii SUA, Joe Biden va lansa o serie de întâlniri diplomatice.

Pe 24 septembrie, Biden îi va primi la Casa Albă pe premierii Australiei, Indiei şi Japoniei.

El intenţionează să reia ''Dialogul cvadrilateral de securitate'', un format pe care Washingtonul doreşte să se bazeze în faţa marilor ambiţii ale Chinei în zona Indo-Pacific.

Mai târziu, la sfârşitul lui octombrie şi începutul lunii noiembrie, va urma summitul G20 şi întâlnirea internaţională pentru climat COP26. La începutul lui decembrie, preşedintele american vrea să organizeze în format virtual "un summit pentru democraţie" dar lista de participanţi nu este încă cunoscută.