Prințul Andrew contestă jurisdicția din New York, unde plângerea a fost depusă recent de americanca Virginia Giuffre care îl acuză de agresiune sexuală săvârșită cu ajutorul finanțatorului Jeffrey Epstein, pe când era minoră, potrivit unui document al Justiţie americane, citează AFP.

Virginia Giuffre si printul AndrewFoto: Captura YouTube

Potrivit acestui document datat luni și consultat de AFP, cel de-al doilea fiu al reginei Elisabeta intenționează, de asemenea, să se opună procedurii de notificare pentru această plângere, deoarece aceasta a fost efectuată greșit la domiciliul său de lângă Londra la sfârșitul lunii august.

Plângerea a fost trimisă în mod oficial pe 27 august la casa regală din Windsor, în absența prințului Andrew, conform documentelor instanței anterioare.

Virginia Giuffre, care deja îl acuzase în mod public pe ducele de York de agresiune sexuală în urmă cu mai bine de 20 de ani când era minoră, a depus o plângere pe 9 august 2021 în instanța federală din Manhattan.

Această audiere procedurală, în timpul căreia prințul Andrew a fost reprezentat de avocatul său californian Andrew Brettler, este prima acțiune în justiție a ducelui de York în acest caz jenant pentru familia regală britanică.

Potrivit plângerii lui Giuffre, ducele de York este „unul dintre bărbații puternici” cărora i s-a „predat în scopuri sexuale” când a fost victima între 2000 și 2002, de la vârsta de 16 ani, a traficului sexual pentru care finanțatorul Jeffrey Epstein a fost acuzat și închis, înainte de a se sinucide într-o închisoare din Manhattan în vara anului 2019.

Prințul Andrew, care respinsese deja aceste acuzații, este acuzat în plângerea că a „agresat-o sexual” pe Giuffre, pe atunci minoră, de trei ori: la Londra, la Ghislaine Maxwell, la proprietățile Lui Epstein din New York și în Insulele Virgine.

În vârstă de 61 de ani, prințul Andrew negase deja „categoric”, în timpul unui interviu la BBC în noiembrie 2019, unde nu și-a exprimat niciun regret pentru prietenia cu Jeffrey Epstein și nici cea mai mică empatie pentru victimele sale.

El își exprimase îndoieli cu privire la autenticitatea unei fotografii care îl arăta cu Virginia Giuffre și, în fundal, cu Ghislaine Maxwell, care rămâne în închisoare și al cărei proces va începe pe 29 noiembrie la New York.

În ciuda negărilor sale, prietenia sa cu Jeffrey Epstein i-a afectat imaginea și l-a forțat să se retragă din viața publică.