Președintele SUA, Joe Biden, care dorește să consolideze alianțele Statelor Unite față de China, îi va primi pe premierii Japoniei și Australiei pe 24 septembrie la Washington, a anunțat luni Casa Albă, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Acest summit patrulater (sau „Quad”, în jargonul de la Washington) dintre Joe Biden, Scott Morrison (Australia), Narendra Modi (India) și Yoshihide Suga (Japonia) ar trebui să facă posibilă „consolidarea legăturilor și aprofundarea cooperării” în fața Covid-19 sau a schimbărilor climatice.

Cei patru parteneri doresc, de asemenea, să „se angajeze într-o regiune Indo-Pacific deschisă și liberă”, formula diplomatică utilizată pentru a denunța ambițiile regionale chineze.

Liderii „Quad” s-au întâlnit deja pe 12 martie, dar de la distanță, și au lansat grupuri de lucru, în special cu privire la vaccinurile împotriva Covid-19. Acest nou summit, de data aceasta în carne și oase, subliniază potrivit Casei Albe că regiunea indo-Pacifică este într-adevăr una dintre „prioritățile” administrației Biden, care intenționează să se bazeze pe „noi configurații multilaterale în fața provocări ale secolului XXI ”, potrivit unei declarații.

Redactat după tsunami-ul devastator din 2004 și oficializat în 2007 „Dialogul de securitate cvadrilateral” a fost mai mult decât ”adormit” înainte de venirea la putere a lui Joe Biden, care a decis să-l reînvie.

Președintele democrat, care a păstrat o linie dură față de China mai mult sau mai puțin comparabilă cu cea a lui Donald Trump, abordează foarte diferit confruntarea cu Beijingul.

Joe Biden, care dorește să depășească singura întâlnire față în față dintre cele două super-puteri, speră să reînvie jocul alianțelor diplomatice și să-și încurajeze aliații tradiționali să ia poziții sincere față de China.