„Sindromul Havanei”, o boală misterioasă care a lovit diplomații americani din Cuba și din alte țări, nu este dovedit „științific”, a declarat luni un grup de cercetători cubanezi, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Concluzionăm că istoria sindromului misterios nu este acceptabilă din punct de vedere științific, în niciuna dintre componentele sale, și că a supraviețuit doar datorită utilizării părtinitoare”, subliniază un grup de 16 cercetători de la Academia de Științe Cubade (ACC), într-un raport oficial făcut public pe site-ul oficial Cubadebate.

Experții subliniază că în unele lucrări științifice a fost acceptat „ca o axiomă că au existat atacuri în Havana” împotriva diplomaților americani și au fost dezvoltate teorii pe baza acestei idei.

„Cu toate acestea, la patru ani după ce au apărut primele informații despre cazuri suspecte din Havana,„ nu au existat dovezi de atacuri ”, adaugă cercetătorii.

"Nici poliția cubaneză, nici FBI-ul, nici Poliția Regală a Canadei nu au descoperit dovezi ale atacurilor asupra diplomaților din Havana în ciuda investigațiilor ample", a insistat el.

Diplomații americani aflați în Cuba au început să se plângă de anxietate în 2016. Peste douăzeci de angajați ai guvernului american și membri ai familiilor lor erau preocupați de starea lor de sănătate în Cuba între sfârșitul anului 2016 și mai 2018, precum și diplomați canadieni.

În 2018, simptome similare au lovit o duzină de alți diplomați americani din China. Au fost raportate cazuri în Germania, Australia, Rusia, Taiwan și chiar Washington.

Diplomații în cauză au suferit de o varietate de afecțiuni, inclusiv probleme de echilibru, de coordonare,amețeli, probleme la ochi, precum și anxietate, iritabilitate și ceea ce victimele au numit „ceață cognitivă”. Au fost diagnosticate leziuni cerebrale.

Guvernul cubanez care a investigat problema a respins în mod repetat acuzațiile Washingtonului în această privință.

Ipotezele s-au succedat. Dar, potrivit unui raport al Academiei Americane de Științe, „energia direcționată a undelor radio” este cea mai probabilă cauză a simptomelor.

Potrivit experților ACC, „nicio formă cunoscută de energie nu poate provoca leziuni cerebrale selective (cu precizie spațială echivalentă cu un fascicul laser) în condițiile descrise în presupusele incidente de la Havana”.

„ACC este gata să își revizuiască concluziile dacă apar noi dovezi” și „invită să respingă interpretările sale într-un climat de colaborare științifică deschisă”, spun cercetătorii cubanezi.