Un fost colaborator apropiat președintelui Emmanuel Macron, Alexandre Benalla, a apărut luni în fața unui tribunal la Paris, la trei ani după furtuna politică declanșată în Franța provocată de acțiunile sale, relatează AFP.

Alexandre BenallaFoto: Captura YouTube

Cazul Benalla, o cascadă de revelații care evidențiază acțiunile acestui om din centrul sistemului de securitate al președintelui francez, a zguduit prima parte a mandatului de cinci ani al lui Emmanuel Macron.

Fostul colaborator al lui Emmanuel Macron, acum în vârstă de 30 de ani și reorientat către sectorul privat, trebuie să se explice cu privire la prima parte a acțiunilor de care este acuzat: acțiunea sa violentă împotriva manifestanților când nu făcea parte din forțele de securitate și utilizarea pașapoartelor diplomatice și de serviciu.

La 1 mai 2018, prezent în dispozitivul forțelor de securitate în calitate de observator, purtând o cască de poliție, a fost filmat atacând oameni în timpul unei demonstrații.

Ziarul Le Monde a dezvăluit cazul în vara lui 2018, specificând că el a fost sancționat inițial doar cu o suspendare de 15 zile.

O ”problemă de stat”

Foarte repede, opoziția a denunțat virulent o „problemă de stat”, Parlamentul a fost paralizat și s-a deschis o anchetă judiciară. Lunile următoare au fost punctate de o cascadă de dezvăluiri și de audieri, până la vârful statului.

De atunci, vizat de șase anchete judiciare, dintre care una a fost clasată, domnul Benalla a fost trimis în fața justiției, în special pentru violență la manifestație și pentru că a uzurpat funcția de ofițer de poliție.

Împreună cu un alt inculpat - prietenul său Vincent Crase, un fost jandarm în vârstă de 48 de ani - ei trebuie să explice acțiunile lor filmate, de Ziua Muncii 2018, împotriva unui cuplu la Place de la Contrescarpe, în centrul Parisului, dar și suspiciunile de violență de la Jardin des Plantes, cu două ore mai devreme, împotriva a trei manifestanți.

Pe parcursul celor trei săptămâni de audiere, el va trebui, de asemenea, să explice utilizarea a două pașapoarte diplomatice după revocarea sa din Palatul Eliseului. De asemenea, este suspectat că a obținut un pașaport de serviciu prin producerea unui fals, pe care îl contestă.

El este urmărit penal și pentru că a purtat o armă neautorizată, în aprilie 2017 la Poitiers, în timpul campaniei prezidențiale a lui Emmanuel Macron.

El riscă până la șapte ani de închisoare și o amendă de 100.000 de euro.

Cuplul agresat la Place de la Contrescarpe a fost condamnat în 2019 la o amendă de 500 de euro pentru aruncarea proiectilelor asupra poliției - un „act nesăbuit”, au regretat ei la procesul lor.

Citește și:

VIDEO Cine este Alexandre Benalla, fostul colaborator al lui Macron care face să tremure Palatul Elysée